Partuur Louise Krol wint in Niawier

Jan Braaksma
By Jan Braaksma april 28, 2024 21:57

Partuur Louise Krol wint in Niawier

Het is zondag 28 april als de dames voor het eerst sinds september 2023 de veldschoenen en kaatswant weer uit de kast hebben gehaald om af te reizen naar Niawier. Ze zijn te gast bij K.V. De Trije Doarpen, zij hebben een primeur want het is voor het eerst dat de dames bij hun te gast zijn en de openingswedstrijd kaatsen in Niawier. Waar de velden van Holwerd en Weidum werden afgelast vanwege te veel water op het veld lag het veld er in Niawier goed bij en gaf de heer E. van Wier om klokslag 10:00 groen licht om de strijd aan te gaan tijdens de eerste door elkaar loten wedstrijd van het seizoen bij de dames. Hij was door de K.N.K.B uitgeschreven als een dames eerste klas wedstrijd waaraan ook de hoofdklas dames mee mochten doen. Er hadden zich voor de eerste wedstrijd van het seizoen 21 dames opgegeven en zij waren verdeeld over 7 parturen. Zij gingen via onderlinge wedstrijden met elkaar de strijd aan om de eerste kransen van het seizoen. De dames konden minimaal twee keer kaatsen want er was ook een herkansing seconde. Met zo nu en dan een heerlijk zonnetje en een paar buitjes  werd het een mooie kaatsdag in Niawier.

Roelie Kroondijk beet deze dag samen met Corrie Kroondijk en Senne Idsardi het spits af zij gingen in de eerste wedstrijd van het seizoen de strijd aan met Rixt Fokkema, Marleen Stienstra en Gerde Lycklama a Nijeholt. Het eerste verkaatste eerst kwam in handen van Rixt en haar maten. Vanaf dat moment weet de formatie van Roelie langzaam maar zeker de touwtjes in handen en nadat zij langszij waren gekomen wist zij als eerste het 2de en 3de bordje te bereiken waardoor zij een 0-1 achterstand weten om te bouwen naar een 3-1 voorsprong. Het partuur van Rixt haalt alles uit de kast om de achterstand te verkleinen en weten nog een 2de bordje uit het vuur te slepen en de onderlinge afstand te verkleinen tot de 3-2. De telegraaf keert echter niet terug in balans want het initiatief blijft in handen van Roelie, Corrie en Senne en zij weten via de 4-2 als eerste het 5de bordje te bereiken. De 5-2 voorsprong geven zij niet meer uit handen en weten de winst veilig te stellen op de 5-2 6-4 als de opgeslagen bal van Rixt voor het perk beland.

Iris Veltman is deze dag via het lot gekoppeld aan Anouk Smink en Gerbrich Koster. Zij staan in hun eerst partij van de dag tegenover Amarins de Groot, Lisanne Scharringa en Noa Elzinga. Na een gelijk opgaand begin waarin de beide eerste verkaatste bordjes gelijkmatig werden verdeeld weet het partuur van Iris als eerste het 2de bordje te bereiken. Amarins en haar maten proberen gelijk weer aan te sluiten maar zien de achterstand vervolgens verder oplopen via de 2-1 naar de 3-1. Beide parturen haalden alles uit de kast om de 2de omloop te bereiken in Niawier. Iris weet samen met Anouk en Gerbrich elke keer  op het juiste moment toe te slaan waardoor hun voorsprong blijft groeien via de 4-1 naar de 5-1. De strijd is dan gestreden en via een prachtige boven slag van Anouk op de 5-1 6-4 gaan zij naar de 2de omloop in Niawier.

In de laatste partij van de eerste lijst staat Louise Krol samen met Jeska Terpstra en Anke Wassenaar tegenover Andrea Kroes, Larissa Smink en Jennie Terpstra. Ondanks dat de telegraaf enkele keren op de 6-6 belandde lijkt het krachtsverschil deze dag te groot te zijn want Louise en haar maten laten er geen gras overgroeien. Zij weten nadat zij het eerst bordje hebben weten te bemachtigen de voorsprong via de 2-0 uit te bouwen naar de 3-0. Andrea, Larissa en Jennie proberen grip op de wedstrijd te krijgen maar zij zien al hun pogingen daartoe op niets uitlopen. De bordjes blijven een kant opgaan via de 4-0 wordt het al snel 5-0. Even lijkt het er op dat de strijd als nog los gaat barsten wanneer eindelijk het eerst eerst aan de zijde van partuur Andrea verschijnt. Spanning zit eveneens nog in het laatste te verkaatsen eerst want het dient op de 6-6 te worden beslist. Als Louise op de goede plaats staat en de bal voor de kaats weet te keren op 5-1 6-6 gaan ook zij naar de 2de omloop.

Annet de Haan vormde deze dag een partuur samen met Romy Postma en Anna Dieuwke Dijkstra en zij waren automatisch geplaatst voor de 2de omloop door een staand nummer op de 1ste omloop. Zij moesten op weg naar de finale eerst zien te winnen van Roelie Kroondijk, Corrie Kroondijk en Senne Idsardi. Het werd een prachtige strijd waarin de vliegende start voor Roelie en haar maten was. Zij weten na het eerste te verkaatste eerst gelijk een gaatje te slaan via de 0-1 naar de 0-2. Langzaam maar zeker lijkt de wedstrijd echt op gang te komen want ook Annet, Romy en Anna Dieuwke weten hun eerst bordje binnen te slepen. Zij slagen er echter niet in om de balans te doen terug keren in deze onderlinge strijd sterker nog het is de formatie van Roelie die de voorsprong weten uit te bouwen via de 1-3 naar de 1-4. De strijd blijkt echter verre van gestreden want het partuur van Annet weet meer en meer grip op de wedstrijd te krijgen. De spanning keert daardoor ook langzaam terug in deze onderlinge strijd via de 2-4 loopt het verschil terug naar de 3-4. Annet, Romy en Anna Dieuwke blijven knokken voor wat ze waard zijn maar moeten toezien dat het 5de bordje als eerste naar partuur Roelie gaat. Beide parturen weigeren de strijd op te geven waardoor het verschil terugloopt naar de 4-5. In het laatste zeer zwaar bevochten eerst verschijnt er nog een 6-6 aan de telegraaf en wanneer het vizier van Annet niet op scherp staat en de bal voor het perk beland op de 4-5 6-6 gaat Roelie samen met Corrie en Senne als eerst naar de finale in Niawier.

De tegenstand voor de formatie van Roelie moet komen uit de onderlinge strijd tussen het partuur van Iris Veltman, Anouk Smink en Gerbrich Koster en de formatie van Louise Krol, Jeska Terpstra en Anke Wassenaar. Het werd de spannendste partij van de dag bij de dames. Beide parturen gaan goed van start en geven elkaar geen duimbreedte ruimte via de 1-1 blijft het evenwicht gehandhaafd tot aan de 2-2. Even lijkt het er op dat het partuur van Iris de touwtjes in handen weet te nemen als zij een gaatje weten te slaan via de 3-2 naar de 4-2. Vanaf de 2de lijst heeft de formatie van Louise de opstelling aangepast met Louise in het achterperk en Jeska in het voorperk. De strijd tussen deze 2 formaties blijkt verre van gestreden want langzaam maar zeker  eerst voor eerst keert de telegraaf terug in balans. Het lijkt er vervolgens op dat wie als eerste het 5de bordje weet te bereiken er wel eens met de winst vandoor zou kunnen gaan en zich als tweede weet te plaatsen voor de finale. Het is Louise die samen met Jeska en Anke er in lijkt te slagen als zij op een 5-4 voorsprong komen. De formatie van Iris weigert de handdoek te gooien en weten eveneens het 5de bordje aan de telegraaf te hangen. Wie er naar de finale in Niawier zal gaan moet beslist worden in het laatste te verkaatsen eerst. Als de opgeslagen bal van Iris op de 5-5 2-6 buiten de perklijnen beland gaat het partuur van Louise als nog naar de finale in Niawier.

De finale van deze eerste door elkaar loten wedstrijd van het seizoen zal gaan tussen Roelie Kroondijk die deze dag samen met zus Corrie Kroondojk en Senne Idzardi een partuur vormde en de formatie van Louise Krol, Jeska Terpstra en Anke Wassenaar. Het begin van de partij beloofde veel spanning want het eerste te verkaatsen bordje diend gelijk op de 6-6 te worden beslist. Een buitenslag van Roelie deed het aan de zijde van partuur Louise belanden. Als Jeska vervolgens de voorsprong weet te verdubbelen door de kaats te passeren op de 0-1 4-6 klopt het verschil op naar de 0-3. Via een zeer snel verkaatst eerst weet Louise hun derde eerst te bemachtigen door een prachtige zitbal te plaatsen op de 0-2 0-6. De spanning lijkt vervolgens terug te keren wanneer Senne de kaats weet te passeren op de 0-3 6-0 maar de formatie van Roelie slaagt er niet in om nog dichterbij te komen door goed werk van Louise in het tussenspel zij weet de bal voor de kaats te keren op de 1-3 2-6 loopt het verschil wederom verder op. Roelie, Corrie en Senne proberen het wel en weten nog een tweede 6-6 uit het vuur te slepen maar als ditmaal Anke op de goede plek staat en de bal voor de kaats keert op 1-4 6-6 is de strijd gestreden. De eerste krans van het seizoen wordt veilig gesteld door Anke als zij de bal voor de kaats weet te keren op de 1-5 4-6 zo komt er een einde aan een hele mooie kaatsdag in Niawier. (Tekst: Henk Hempenius).

Uitslag Niawier Dames:

1e prijs:

Louise Krol                Rinsumageest

Jeska Terpstra.        Easterein

Anke Wassenaar.  Minnertsga

2de prijs:

Roelie Kroondijk.    Groningen

Corrie Kroondijk.    Groningen

Senne Idzardi.         Dronrijp

1e prijs Herkansing:

Andrea Kroes.         Groningen

Larissa Smink.        Makkum

Jenny Terpstra.       Mantgum

Jan Braaksma
By Jan Braaksma april 28, 2024 21:57
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel