In het Portugese Freixo wordt het Europees Kampioenschap kaatsen georganiseerd. Het evenement omvat vier onderdelen: Llargues, Wallball, Internationaal spel en de Portugese variant.

Jan Braaksma
By Jan Braaksma april 9, 2024 09:05

In het Portugese Freixo wordt het Europees Kampioenschap kaatsen georganiseerd. Het evenement omvat vier onderdelen: Llargues, Wallball, Internationaal spel en de Portugese variant.

Team NL heeft zich geplaatst voor de finale op het onderdeel Llargues. Op de baan van het Portugese Freixo lieten de mannen van bondscoach Johannes Boersma in de halve finale weinig heel van tegenstander Baskenland. In de basisopstelling werd Marten Bergsma om tactische reden vervangen door Menno van Zwieten. Na de eerste ‘game’ verloren te hebben kwam de machine op gang. In een bijna foutloze wedstrijd pakte Nederland drie ‘games’ (laatste 45-0) op rij en stond het halverwege 3-1 in het voordeel van Nederland.  
Hierna werd het pas echt genieten voor de Nederlandse enclave in Freixo. Na drie perfecte (45-0) ‘games’ op rij maakte Tjisse de laatste ‘game’ op 45-15 uit met een vliegende zitbal. TeamNL speelt later op de dag de finale tegen de winnaar van de partij tussen Valencia en België. 
 .
Llargues heren
Finale
TeamNL – Valencia  4 – 6

TeamNL kan met opgeheven hoofd de baan verlaten na een heerlijk gevecht met wereldkampioen Valencia  
 
Nederland verliest de eerste set tegen het sterke Valencia. Het team is niet onder de indruk, wint de tweede en komt met 1-1 gelijk. De derde set is voor Valencia. Set vier gaat gelijk en op de stand 40-40 toont Hendrik Kootstra spierballen met een magistrale klap over alles heen (2-2).  
 
Daarna is het de beurt aan Tjisse Steenstra. Met een geweldige diepe opslag komt TeamNL weer op 40-40, waarna hij er nog een schepje bovenop doet en met de volgende opslagbal, wederom diep, directe winst pakt. Nederland pakt brutaal de leiding (3-2) en dit laten ze ook weten.  
 
Valencia komt gelijk (3-3) maar de volgende set is weer voor Nederland 4-3. Marten Bergsma is ondertussen gereedgemaakt en vervangt, ondanks een sterke halve finale, teamgenoot Menno van Zwieten.  
 
Marten slaat sterk op maar toch wordt de set verloren en wordt het weer gelijk (4-4). Nederland doet wat het kan maar de bijna foutloze Valencianen pakken de voorsprong (4-5).  
 
Nederland krijgt hierna geen mogelijkheid meer om de aansluiting te vinden waardoor men, ondanks weer een beresterke partij, genoegen moet nemen met een volgende zilveren plek. 
 
 
Portugese variant Dames
TeamNL – Valencia  10 – 20
 
Geen brons voor dames TeamNL bij de Portugese variant
 
De laatste mogelijkheid op een medaille is de strijd om plek drie bij de Portugese variant. Bondscoach Hille Saakstra houdt vast hetzelfde drietal en dus moeten Senne Idsardi, Hiske Zeinstra en Corrie Kroondijk het gaan doen voor Nederland. Na een redelijk opgaande start is het drietal van Valencia gewoon te sterk voor het Nederlandse trio en verliezen ze met 10 – 20. 

Dag 4

Portugees spel dames
 
Portugal – TeamNL   4 – 20
Namens TeamNL moeten de dames Corrie Kroondijk, Hiske Zeinstra en Senne Idsardi het doen voor Nederland in deze Portugese variant van het Wallball. De eerste partij wordt vrij eenvoudig gewonnen tegen Portugal met de duidelijke cijfers.
 
 
TeamNL – Valencia 20 – 17
In de tweede partij tegen Valencia zijn de koppels meer aan elkaar gewaagd. Dit keer is het verschil aanmerkelijk kleiner maar de overwinning is een feit, 20-17.
 
Met deze twee overwinningen plaatst TeamNL zich voor de halve finale van deze Portugese variant.
 
Halve finale
In de halve finale neemt het trio Kroondijk, Zeinstra en Idsardi het op tegen de sterke Basken. Dit keer verliezen de dames van TeamNL vrij kansloos. Morgen wacht nog de wedstrijd om het brons.


Llargues heren
 
TeamNL – Frankrijk 6 – 0
De tweede poulewedstrijd wordt overtuigend gewonnen door TeamNL. In korte tijd wordt Frankrijk met 6-0 van de baan geslagen. Met de warme weersomstandigheden van vandaag en de zwaar oplopende baan is dit gunstig met het oog op het verdere verloop van het toernooi.

TeamNL – Engeland  6 – 0
De derde wedstrijd van vandaag eindigt met een perfecte score. Na de eerdere wedstrijd tegen Frankrijk verslaat TeamNL nu ook Engeland met 6-0 en kunnen ze zich gaan opmaken voor de halve finale van morgen tegen Baskenland.


Wallball dames 

Team NL – Baskenland 0-2
Voor het Nederlands Wallball duo Harmke Siegersma en Marrit Zeinstra waren de druiven zuur na de verloren EK-finale. In aanloop naar de finale waren de verwachtingen hoog gespannen op het eerste EK goud voor TeamNL.
 
Toch kwam het duo nooit echt in de wedstrijd en liepen ze in beide sets vanaf het begin achter de feiten aan. Tegenstander Baskenland had de zaakjes goed voor elkaar, pakten het initiatief en hielden de druk er vol op. Nederland kwam wel enkele keren op gelijke hoogte maar een voorsprong werd nooit gepakt.
 
Als voorbeeld de tweede set;  Baskenland neemt gelijk een 3-0 voorsprong, Nederland komt terug tot 3-3 maar gelijk hierna loopt Baskenland weer weg naar 8-4. Het Nederlandse duo vecht zich terug naar 12-12. Ook nu komen ze niet op voorsprong en Baskenland schiet door naar een 18-13 voorsprong.
 
Bondscoach Hille Saakstra vraagt de 18-13 een time-out aan. Om toch nog wat te proberen maken de Nederlandse dames de beslissing om van kant te wisselen. Harmke naar links, Marrit naar rechts. Het geeft niet het gewenste effect want Baskenland wint uiteindelijk ook de tweede beslissende set (21-3) en de EK-finale.
 
Nederland verliest tegen een zeer sterk Baskenland. Zoals Marrit in gesprek met KNKB-Media ook aangeeft:  “Je merkt dat de Basken ieder jaar beter worden. Blijf je niet bij dan maken ze je gewoon af”. (bron: Richard Miedema).

 

Jan Braaksma
By Jan Braaksma april 9, 2024 09:05
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel