Makkum wint 20ste editie Jong Famme Partij

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 2, 2023 10:46

Makkum wint 20ste editie Jong Famme Partij

Makkum is in Mantgum winnaar geworden van de Jong Famme partij. Larissa Smink, Anouk Smink en Gerde Lycklama à Nijeholt versloegen in de finale Dronryp 1 dat kaatste met Iris Veltman, Senne Idsardi en Lisanne Scharringa. Groningen (Rixt Fokkema, Romy Postma en Fiera de Vries) werd derde.

Makkum begon de kaatsdag met een simpele overwinning op Winsum. In de tweede omloop tegen Dronryp 2 moest er stevig worden gebuffeld om aan de goede kant van de score te blijven. Dronryp 2 bood verwoed tegenstand maar kon het uiteindelijk net niet bolwerken. Op 5-4 en 6-4 trok Makkum aan het langste eind. In de halve finale was Groningen de opponent. Makkum had vrij veel opslagfouten maar compenseerde dat door krachtig uitslagwerk. Met name Gerde Lycklama â Nijeholt wist op belangrijke standen de bovenlijn wel te vinden. Groningen kwam na een 4-1 achterstand terug tot 4-3 waarna de passeerslag van Anouk Smink op 6-4 de deur naar de overwinning open zette. Op 5-3 en 6-2 sloeg Gerde Lycklama à Nijeholt maar weer eens boven. In de finale trof Makkum het eerste partuur van Dronryp. Makkum kaatste vrijwel foutloos en liep uit naar een 4-1 en 6-2 voorsprong. Op die stand maakte Gerde Lycklama â Nijeholt een dure fout in het tussenspel. Dronryp pakte alsnog het bordje, Makkum raakte van slag en zag de tegenstanders snel dichterbij komen. Dronryp kwam terug tot 4-3 en de totale ommekeer leek aanstaande. Makkum herpakte zich, pakte via een snel bordje de 5-3 voorsprong waarna Dronryp ook via een snel bordje de marge terugbracht tot 1 eerst. Daarna ging het voor Dronryp alsnog mis. Iris Veltman miste het perk en kreeg twee bovenslagen tegen. Dat was te veel van het goede. Op 5-4 en 6-2 was de opslagmisser van Iris Veltman beslissend.

Dronryp 1 had in de eerste omloop het nodige te stellen met Easterein. Een lange partij met Dronryp steeds aan de goede kant van de score maar makkelijk ging het bepaald niet. Op 5-4 en 6-2 was de winst voor Dronryp 1. Zo moeilijk als het in de eerste omloop ging zo makkelijk ging het in de tweede. Sexbierum-Pietersbierum kwam er niet aan te pas en ging kansloos van de lijst. Op 5-0 en 6-4 was het gebeurd en stond Dronryp 1 door een staand nummer in de finale die dus werd verloren tegen Makkum.

Groningen had bijna 90 minuten nodig om Bolsward te verslaan. Dat lukte op 5-4 en 6-6 door een zitbal van Fiera de Vries. In de tweede omloop was Tzum ook een taaie tegenstander. Andermaal een lange partij die door Groningen op 5-4 en 6-4 winnend werd afgesloten. In de halve finale ging Groningen onderuit tegen Makkum. 

UITSLAG JONG FAMME PARTIJ

1. Makkum: Larissa Smink, Anouk Smink en Gerde Lycklama à Nijeholt

2. Dronryp 1: Iris Veltman, Senne Idsardi en Lisanne Scharringa

3. Groningen: Rixt Fokkema, Romy Postma en Fiera de Vries

Cijfers Jong Famme Partij.  Eerste omloop: 1. Winsum – 2. Makkum 1-5 en 4-6; 3. Dronryp 2 – 4. Lollum-Waaksens 5-3 en 6-4; 5. Groningen – 6. Bolsward 5-4 en 6-6; 7. Goënga – 8. Tzum 2-5 en 2-6; 9. Mantgum – 10. Sexbierum-Pietersbierum 3-5 en 0-6; 11. Dronryp 1 – 12. Easterein 5-4 en 6-2; Tweede omloop: 2. Makkum – 3. Dronryp 2 5-4 en 6-2; 5. Groningen – 8. Tzum 5-4 en 6-4; 10. Sexbierum-Pietersbierum – 11. Dronryp 1 0-5 en 4-6; Halve finale: 2. Makkum – 5. Groningen 5-3 en 6-2; 11. Dronryp 1 staand nummer; Finale: 11. Dronryp 1 – 2. Makkum 4-5 en 2-6. (Tekst Klaas Postma).

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 2, 2023 10:46
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Dirk Lei

  Dirk Lei

  Klaas Thomas is de naam van de kaatsvereniging van Anjum. Kaatsvereniging van Paesens-Moddergat heet Thomas Prins

  View Article
 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel