Gert-Anne van der Bos koninklijk in Berltsum

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 25, 2023 21:15

Gert-Anne van der Bos koninklijk in Berltsum

Opslager Gert-Anne van der Bos vierde zondag in Berltsum zijn 34ste verjaardag en gaf hem en zijn formatie een passend cadeau in de vorm van een fraaie en zwaar bevochten zege op de zevende vrije formatie wedstrijd van het seizoen. Van der Bos was bij tijd en wijle weer onnavolgbaar met zijn verwoestende opslag en haalde op het moment suprême de winst binnen. De Mantgumer heeft wat met Berltsum want sedert 2009 stond hij elf maal in de finale en won hij er acht van en werd bovendien zes maal koning. Komt nog bij dat in 2012, 2020 en 2021 geen wedstrijd was. Kort gezegd: een unieke prestatie. Maat Taeke Triemstra deed weinig voor van der Bos onder want het was voor de Sintjabuurster de zevende zege uit de mogelijke tien finales.

Dritte im bunde Erwin Zijlstra pakte na 2017 de tweede winst. Dat Van der Bos de Braaksma Wandelbal weer mee mocht nemen was van zelf sprekend. Alleen al zijn zitbal in de strijd om de premie of niets tegen Marten Bergsma op 5-5 en 6-6 sprak boekdelen. Alle vorige mislukkingen was van der Bos vergeten en knalde er op de zes een geweldige zitbal uit. Dat was een knikker op ‘e kant want bij 4 om 2 en 5-3 en 6-2 leek het voor de latere winnaar een gelopen koers maar voorbij slaan van de kaats door Triemstra en twee missers van Bergsma maakte er plotseling weer een partij van. Op 5-4 en 2-6 miste Bergsma opnieuw en het werd 5-5 en 4-4. Triemstra leek bij deze stand de partij in zijn voordeel te beslissen met een bijzonder fraaie terugslag van de boven. Kees van der Schoot knalde vervolgens voor de zesde maal boven maar opslager Van der Bos had het laatste woord met zijn achtste zitbal. Een partij waarin de verliezer tien punten meer telde dan de winnaar 74 om 64. 

In aanloop naar de finale kon de formatie van Auke Boomsma, Tsjerk Elzinga en Jan Tymen Tijsma tot drie eersten gelijk gelijke tred houden maar daarna was het Van der Bos die met zijn opslag geweld de partij naar zich toe trok. Via zitballen op 3-3 en 6-4, 4-3 en 6-2 en 5-3 en 6-4. In totaal telde de Mantgumer 13 zitballen tegen drie missers.

De finale tegen Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar was een onderhoudend potje waarin trio Van Zwieten lang de beste papieren had. Via spel gelijk liep Van Zwieten c.s. uit naar een 4-2 voorsprong middels tweemaal 6-2. Maar twee bovenslagen van Erwin Zijlstra en prima retour slaan van Van der Bos op 4-2 en 2-6 deed de marge verkleinen en keren voor de kaast door dezelfde Van der Bos op 4-3 en 2-6 bracht de balans weer in evenwicht. Fraai uitslagwerk van Zijlstra en Triemstra (elk twee bovenslagen) deed de balans naar trio Van der Bos over slaan. Vooral de fraaie klap op 4-4 en 6-6 deed trio Van Zwieten de das om. Vervolgens plaatste van Zwieten nog wel zijn vijfde zitbal maar na de zesde klap van Triemstra was Van Zwieten de weg kwijt en hij etaleerde dat met drie missers op rij waarvan de laatste op 5-4 en 6-2. 

De verliezend finalist moest stevig aan de bak in een warm tot zeer warm Berltsum. Trio Paul Dijkstra, Steven Koster en Rick Minnesma konden tot spel gelijk in de pas blijven maar de kwaadslag van Rick Minnesma op 4-2 en 6-6 deed de deur dicht. Op 5-3 en 6-4 miste opslager Paul Dijkstra.

Vervolgens moest men stevig aan de achterste poot trekken om de winnaar van de laatste drie wedstrijden een kopje kleiner te maken. Het was een hard gevecht waarin trio Tjisse Steenstra na spel gelijk met 4 om 2 achter kwamen. Wisseling van de wacht: Steenstra achterin, Wassenaar voorin en Hiemstra balkeerder leek succes te hebben want de 4-2 achterstand werd snel ingelopen. Bij 5-4 en 6-0 dacht het ruim aanwezig publiek reeds aan een lekkere versnapering maar de misser van Van Zwieten op 5-4 en 6-6 deed de partij weer kantelen. Maar het was slechts uitstel van executie want op 5-5 en 6-4 kon Gabe Jan van Popta met enig geluk de kleine kaats passeren.

In de halve finale was de formatie van Johannes van der Veen, Jorn Lars van Beem en Kevin Jordi Hiemstra de tegenstander en dat werd een partij met volop spanning en waarin het vele malen zes gelijk werd. De bovenslag van Pieter Jan Leijenaar op 3-3 en 6-0 deed de bordjes verhangen. Een óan’bal van Jorn Lars van Beem op 4-3 en 6-6 deed zorgde voor enige commotie maar op 5-3 en 6-2 miste Jorn Lars aan de stuit. 

Trio Van der Veen was na de zege op Bauke Triemstra, Thomas Dijkstra (invaller voor Hendrik Jan van der Velde) en Riemer Hoekstra al zeker van het derde geld. (5-2 en 6-2). 

Cijfers Berltsum. Eerste omloop: 1. Paul Dijkstra, Steven Koster en Rick Minnesma – 2. Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar 3-5 en 4-6; 3. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar – 4. Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma 5-4 en 6-4; 5. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra – 6. Auke Boomsma, Tsjerk Elsinga en Jan Tymen Eisma 5-3 en 6-4; 7. Marten Bergsma, Kees van der Schoot en Hendrik Kootstra – 8. Corné Tuinenga, Bauke Dijkstra en Jelmer Miedema 5-1 en 6-2; 9. Bauke Triemstra, Thomas Dijkstra invaller voor Hendrik Jan van der Velde en Riemer Hoekstra – 10. Johannes van der Veen, Jorn Lars van Beem en Kevin Jordi Hiemstra 2-5 en 2-6; Tweede omloop: 2. Menno van Zwieten c.s. – 3. Tjisse Steenstra c.s. 5-5 en 6-4; 5. Gert-Anne van der Bos c.s. – 7. Marten Bergsma c.s. 5-5 en 6-6 ( Van der Bos wint); 10. Johannes van der Veen staand nummer; Halve finale: 10. Johannes van der Veen c.s. – 2. Menno van Zwieten c.s. 3-5 en 2-6; 5. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer; Finale: 5. Gert-Anne van der Bos c.s. – 2. Menno van Zwieten c.s. 5-4 en 6-2.       

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 25, 2023 21:15
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Dirk Lei

  Dirk Lei

  Klaas Thomas is de naam van de kaatsvereniging van Anjum. Kaatsvereniging van Paesens-Moddergat heet Thomas Prins

  View Article
 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel