Menno van Zwieten leidt zijn partuur naar de overwinning

Jan Braaksma
By Jan Braaksma mei 7, 2023 18:34

Menno van Zwieten leidt zijn partuur naar de overwinning

Het pas geformeerde partuur van Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar pakte direct goed uit op de vrije formatiepartij in Franeker. Door het fouten percentage beperkt te houden waren ze in de finale gewoon te goed voor het favoriete partuur van Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en hans Wassenaar. Dat favoriet zijn gold dan alleen de naam want kwa spel schoot men lelijk te kort. Het was een waar fouten festival van de ‘grote’ tenoren. Steenstra grossierde in missers en Hiemstra had de gehele dag ruzie met de bal en ook bij Wassenaar was het hollen en stil staan. Nee dat had de formatie van Menno van Zwieten het beter op orde. Van Zwieten sloeg de gehele dag soeverein op  met maar negen missers waar tegen 15 zitballen tegenover stonden. Dat hij dan ook het koningschap van Kootstra over nam was een logisch gevolg. Na eersten gelijk liep trio Van Zwieten uit naar een 4 – 1 voorsprong. De fraaie zitbal op 1-1 en 6-6 was daar mede debet aan. Via 5 om 2 werd het daarna nog even spannend omdat trio Steenstra tweemaal op 6-6 aan de goede kant van de score zat maar de vele kwaadslagen van Hiemstra deed zijn partuur alsnog de das om. Op 5-4 en 6-2 sloeg Gabe Jan voor de vijfde maal boven. 

Het moet gezegd trio Van Zwieten zat mooi in de lijst. Haije Jan Nicolay, Hessel Postma en Patrick Scheepstra scoorden zo nu en dan leuke punten maar daar win je de partij niet mee. Na spel gelijk waren de bovenslagen van Pieter Jan en Gabe Jan op respectievelijk 2-2 en 6-6 en 2-4 en 6-6 beslissend. Op 5-2 en 6-4 werd de vierde buitenslag van Haije Jan Nicolay hen noodlottig. 

In de strijd om de premie of niets was de tegenstand van Johannes van der Veen, Jorn Lars van Beem en Kevin Jordi Hiemstra veel te mager om ook maar een succesje te boeken. Viermaal 6-2, eenmaal 6-6 en 6-0 viel het doek al op 5-0 en 6-2.

Het premie winnende partuur haalde in de eerste omloop een stunt uit door het andere top partuur van Gert-Anne van der Bos na een 5-2 achterstand no te achter halen en te winnen op 5-5 en 6-6 door voorbij slaan van de marginale kaats door Hans Wassenaar. Op papier de twee beste parturen maar de praktijk wees uit dat het een armoedige partij was met maar liefst 25 missers waarvan de winnaar er ook nog eens 15 produceerde met Steenstra als koploper met tien. Triemstra sloeg geweldig van zich af, Van der Bos was als vanouds alleen liet Zijlstra het afweten.

De halve finale tegen Marten Bergsma, Taeke Triemstra voor de afgehaakte Dylan Drent en Hendrik Kootstra bracht ook al niet wat er van verwacht mocht worden. Wel was trio Steenstra nu een klasse beter als in de vorige partij. Door tweemaal het eerst op de zes te pakken had trio Steenstra een pikstart. Dankzij een fraaie bovenslag van Triemstra op 2-1 en 6-6 leek het weer partij te worden maar daarna ging het snel berg afwaarts met trio Bergsma. Via 6-0 en tweemaal 6-2 liep Steenstra c.s. verder uit. Door een misser van Steenstra op 6-6 (toch weer tien missers) en een zitbal van Bergsma op 5-3 en 6-6 leek het nog goed te komen voor de formatie van Marten Bergsma maar op 5-4 en 6-4 viel de uitgeslagen bal van Triemstra net aan de verkeerde kant van het veld.

De kleine premie was dus voor Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra via zeges op onder meer Peter van Zuiden, Gerben de Boer en Rick Minnesma (5-2 en 6-0) en Patrick Scheepstra (ingevallen voor Wytse Wassenaar die weer was ingevallen voor Patrick van Dellen0 Thomas Dijkstra en Steven Koster. Tot twee spel gelijk kon het alle kanten uit maar de bovenslag van Hendrik Kootstra op 5-4 en 6-4 was beslissend. Duidelijk werd wel dat voorinse Dylan Drent nog een lange weg heeft af te leggen voor hij de ‘oude’ Dylan weer is. De soepele slag is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor de stootslag. De bal vliegt niet meer als Drent de bal raakt.

Cijfers Franeker.  Eerste omloop: 1. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra – 2. Peter van Zuiden, Gerben de Boer en Rick Minnesma 5-2 en 6-0; 3. Wytse Wassenaar, Thomas Dijkstra en Steven Koster – 4. Auke Boomsma, Tsjerk Elsinga en jan Tijmen Eisma 5-3 en 6-4; 5. Johannes van der veen, Jorn Lars van Beem en Kevin Jordi Hiemstra – 6. Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Evert Pieter Tolsma 5-4 en 6-4; 7. Haije Jan Nicolay, Hessel Postma en Patrick Scheepstra – 8. Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Jan Pieter Leijenaar 2-5 en 2-6; 9. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar  – 10. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra.  

Jan Braaksma
By Jan Braaksma mei 7, 2023 18:34
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

  • Liefhebber

    Liefhebber

    15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

    View Article
  • Sjoerd Hofstee

    Sjoerd Hofstee

    Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

    View Article
  • Hh

    Hh

    Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

    View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel