Exmorra wint Jong Nederland partij

Jan Braaksma
By Jan Braaksma mei 28, 2023 09:43

Exmorra wint Jong Nederland partij

Exmorra is winnaar geworden van het NK voor junioren, in de volksmond de Jong Nederland partij. Een verdiende overwinning want Jarno Feenstra, Marten Leijenaar en Pieter Jan Leijenaar kregen in vier partijen maar drie eersten tegen. Dronryp 1 (Jorrit Nanninga, Jorn Lars van Beem en Rick Minnesma) werd tweede. De derde prijs ging naar Bolsward (Redmer Cnossen, Yoram Elzinga en Jelle Cnossen).

Exmorra denderde door de lijst. Akkrum was kansloos (5-0), Menaam kreeg een spel aan de telegraaf en in de derde omloop had Niawier-Metslawier-Oosternijkerk ook geen schijn van kans: 5-1. Door een staand nummer zat Exmorra in de finale. Dronrijp 1 was de tegenstander. Dronryp was vorig jaar het sterkst op deze klassieker. Jorn Lars van Beem en Rick Minnesma hadden toen Mark Minnesma als derde maat. Dat was nu Jorrit Nanninga. In het begin van de finale waren de parturen aan elkaar gewaagd alleen pakte Exmorra de belangrijkste punten. Op 6-6 plaatste Pieter Jan Leijenaar een zitbal, op de volgende 6-6 sloeg Rick Minnesma kwaad uit, op 6-4 deed hij dat nog een keer om vervolgens op 6-6 de kaats niet te passeren. Een snel bordje betekende 5-0 en toen was wel duidelijk dat Exmorra de zege niet meer uit handen zou geven. Dronryp kreeg nog kans op het redden van de spreekwoordelijke eer maar een 6-2 voorsprong werd verspeeld waarna Rick Minnesma maar weer eens kwaad uit sloeg.

Premiewinnaar Dronryp 1 kaatste zich in de eerste omloop tegen Tzum vlot naar een 4-1 voorsprong. Onder aanvoering van een geweldig kaatsende Steven Koster kwam Tzum helemaal terug in de partij. Koster kreeg wat te weinig steun van zijn maten, zag Dronryp op 5-4 komen en bezegelde daarna het lot van zijn partuur door op 6-6 het perk te missen. In de tweede omloop bleef Dronryp 1 staan. In de derde omloop werd Winsum binnen een half uur van het veld gespeeld: 5-0 en 6-0. In de halve finale kon Bolsward heel even bij blijven maar toen Yoram Elzinga op 2-1 en 6-4 de kaats niet kon nemen was het snel gebeurd. Bolsward kreeg nog maar 2 punten aan de telegraaf en zag Jorrit Nanninga op 5-1 en 6-0 een zitbal plaatsen.

Bolsward moest er nog het meeste voor doen om zich in de prijzen te kaatsen. Sint-Annaparochie 1 gaf weinig problemen (5-1) maar in de tweede omloop was Leeuwarden andere koek. Leeuwarden stond vrijwel de gehele partij aan de goede kant van de score. De mannen van LKC kwamen zelfs op twee punten van de winst maar een 5-4 en 6-0 voorsprong bleek uiteindelijk niet genoeg te zijn. Leeuwarden kon de beslissende klap niet uitdelen. In het laatste eerst kwam Leeuwarden andermaal op twee punten van de winst. Het werd 6-4 waarna volgens Leeuwarden de opslagbal van Redmer Cnossen buiten was. De keurmeester was resoluut en gaf een zitbal. Met alle hout aan de telegraaf besliste Redmer Cnossen de partij met een fraaie tusseninse. In de derde omloop moest Bolsward weer vol aan de bak om Mantgum er onder te houden. Dat lukte pas op 5-4 en 6-6. In de halve finale was Dronrijp1 te sterk.

Uitslag:

1 Exmorra: Jarno Feenstra, Marten Leijenaar en Pieter Jan Leijenaar

2 Dronrijp 1: Jorrit Nanninga, Jorn Lars van Beem en Rick Minnesma

3 Bolsward: Redmer Cnossen, Yoram Elzinga en Jelle Cnossen

Jong Nederland in cijfers. Eerste omloop: 1. Ingelum – 2. Arum 5-0 en 6-2; 3. Bitgum – 4. Winsum 0-5 en 4-6; 5. Mantgum – 6. Hommerts 5-3 en 6-0; 7. Franeker – 8. Dronryp 2 5-5 en 2-6; 9. Baard – 10. Leeuwarden 2-5 en 2-6; 11. Bolsward -12. Sint Annaparochie 1 5-1 en 6-4; 13. Akkrum – 14. Exmorra 0-5 en 4-6; 15. Goutum – 16. Menaam 4-5 en 2-6; 17. Niawier-Metslawier-Oosternijkerk -18. Sint Annaparochie 2 5-0 en 6-4; 19. Witmarsum – 20. Sexbierum-Pietersbierum 5-2 en 6-4; 21. Tzum – 22. Dronryp 1 4-5 en 6-6; Tweede omloop: 1. Ingelum – 4. Winsum 3-5 en 2-6; 5. Mantgum – 8. Dronryp 2 5-5 en 6-4; 10. Leeuwarden – 11. Bolsward 5-5 en 6-6 (Bolsward wint); 14. Exmorra – 16. Menaam 5-2 en 6-6; 17. Niawier-Metslawier-Oosternijkerk – 19. Witmarsum 5-5 en 6-6 (Niawier- Metslawier-Oosternijkerk wint); 22. Dronryp 1 staand nummer; Derde omloop: 22. Dronryp 1 – 4. Winsum 5-0 en 6-0; 5. Mantgum – 11. Bolsward 4-5 en 6-6; 14. Exmorra – 17. Niawier-Metslawier-Oosternijkerk 5-1 en 6-6; Halve finale: 22. Dronrijp 1 – 11. Bolsward 5-1 en 6-0; 14. Exmorra staand nummer; Finale: 14. Exmorra – 22. Dronryp 1 5-0 en 6-6. (Bijdrage KLaas Postma).

Jan Braaksma
By Jan Braaksma mei 28, 2023 09:43
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel