Scheidsrechterlijke dwaling bepaald winnaar Masters

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 10, 2022 08:35

Scheidsrechterlijke dwaling bepaald winnaar Masters

Het was een wonderlijk sluitstuk van een bizarre finale die uiteindelijk door een volkomen verkeerde inschatting van de scheidsrechter werd beslecht. Bij de stand 5-5 en 6-4 in het voordeel van de latere winnaar Marten Bergsma c.s. zag Fokke van der Veen een bal die zeker drie meter aan de verkeerde kant van de kwaadpaal voorbij ging als een bovenslag van achterinse Dylan Drent. 

‘Wol trije meter boppe,’zei de leidsman toen hij na een tirade van Hiemstra en Wassenaar het kaatsveld verliet. De beslissing van Van der Veen wierp een smet op een partij die kwalitatief niet geweldig was maar door het wedstrijdverloop van het begin tot het einde boeide. Ga er maar aan staan. De eerste twee eersten werden pas op zes gelijk beslist. Eerst mepte Dylan Drent op 4-6 een bal over de boven om vervolgens te zien dat Steenstra miste. Dat over kwam hem daarna nogmaals op 1-0 en 6-6. Toen vervolgens Drent op 2-0 en 6-4 boven sloeg leek de wedstrijd al in een vroeg stadium gelopen. Maar een verkeerde taxatie van Kootstra op de opslag van Steenstra op 3-0 en 6-6 deed het beeld van de wedstrijd rap veranderen. Er werd geknoeid bij het leven door beide parturen (acht missers) met als sluitstuk de kwaad retourslag van Drent op 3-2 en 6-6. Trio Steenstra kreeg nu de overhand en liep vlot uit naar een 5-3 voorsprong via 6-4 en 6-2. Maar de zitbal van de latere koning riep weer ongekende krachten op bij zijn partuur. Via tweemaal 6-0 werd de stand gelijk getrokken. Het laatste eerst zat vol fouten. Eerst sloeg Drent heel ongelukkig retour. Vervolgens sloeg Wassenaar voor de vierde maal boven. In hoog tempo werden de matchpoints opgebouwd maar bij het wisselen van perk ging het alsnog mis voor Steenstra c.s. Hiemstra kreeg een unieke kans op de boven maar ramde de bal kwaad vervolgens misten zowel Wassenaar alsmede Steenstra aan de opslag. Beide wilden te veel forceren met missen als gevolg. Vervolgens sloeg Drent van uit het achterperk ver maar wel kwaad uit maar de keurmeester die het wel goed zag werd overruled door Fokke van der Veen. Daarmee kwam een eind aan een partij die bol stond van strijd en emotie. Cijfermatig was de zeg van trio Bergsma zeker verdient gezien de cijfers 72 voor de winnaar en 60 punten voor de verliezer. Voor Marten Bergsma was het reeds de derde zege op rij. Eerder zegevierde hij in 2019 en 2021. 

Trio Gert-Anne van der Bos was bepaald niet top en kreeg tegen de latere winnaar dan ook geen poot aan de grond. (5-1 en 6-6). De halve finale tegen Haije Jan Nicolay c.s. was tot twee spel gelijk een volwaardige wedstrijd waarin opslager Nicolay sterke met zwakke momenten afwisselde. Na niet passeren van de kaats door Kootstra op 4-3 en 6-6 was het laatste antwoord toch voor Bergsma c.s. Via tweemaal 6-2 werd de partij alsnog over de streep getrokken. 

Trio Tjisse Steenstra moest heel haard werken om sowieso de finale te halen. Enno Kingma c.s. maakte de wereld aan punten maar vergaat de eersten binnen te halen. Die gingen bijna allemaal naar Steenstra c.s. waarvan viermaal op zes gelijk en alle keren was de opslag van Steenstra bepalend. (5-1 en 6-6). 

Tegen Youri de Groot, Daniël Iseger en Laas Pieter van Straten was het wederom kantje boord. Trio De Groot kwam met 5-3 voor maar na een snel bordje werden de laatste twee eersten dankzij een falende Iseger alsnog over de streep getrokken. Eerst miste hij driemaal aan de opslag om vervolgens in het laatste eerste driemaal het antwoord schuldig te blijven op de opslag van Steenstra. (5-5 en 6-2). 

Cijfers Heerenveen:  1. Youri de Groot Menaam, Daniël Iseger Goutum (invaller voor Allard Hoekstra Franeker) en Laas Pieter van Straten Feinsum 2. Gerrit-Jan Duiven Hidaard, Hendrik Jan v.d. Velde Makkum en Evert Pieter Tolsma Winsum (invaller voor Riemer Hoekstra Ee) 5-3 en 6-6; 3. Enno Kingma Leeuwarden, Kees van der Schoot Sexbierum en Menno van Zwieten Heerenveen – 4. Tjisse Steenstra Bitgummole, Renze Hiemstra Deinum en Hans Wassenaar Bitgummole 1-5 en 6-6; 5. Marten Bergsma Minnertsga, Dylan Drent Harlingen en Hendrik Kootstra Minnertsga – 6. Gert-Anne van der Bos Mantgum, Taeke Triemstra Sint Jacobiparochie en Erwin Zijlstra Easterlittens 5-1 en 6-6; 7. Paul ijkstra Bitgum, René de Haan Leeuwarden en Hendrik Bouwhuis Bolsward – 8. Haye Jan Nicolay Britsum, Gabe-Jan van Popta Lollum en Pieter Jan Leijenaar Exmorra 3-5 en 0-6; Halev finale: 1. Youri de Groot c.s. – 4. Tjisse Steenstra c.s. 5-5 en 2-6; 5. Maerten Bergsma c.s. – 8. Haije Jan Nicolay c.s. 5-4 en 6-2: Finale: 4. Tjisse Steenstra c.s. – 5. Marten Bergsma c.s. 5-5 4-6.

 

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 10, 2022 08:35
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel