OKK Bitgum wint uitgestelde jubileumbond

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 13, 2022 22:06

OKK Bitgum wint uitgestelde jubileumbond

Het was een wedstrijd in etappes maar uiteindelijk was de winst voor het favoriete Bitgum met de kaatsers Paul Dijkstra, Hans Wassenaar en Tjisse Steenstra. In een zeer eenzijdige finale werd het verrassende Het Noorden uit Sint Jacobiparochie met 5-2 en 6-2 naar de premie verwezen. Bauke Triemstra, Verry van der Meer en Taeke Triemstra konden tot spel gelijk gelijke tred houden maar door veel te veel fouten aan de opslag gingen de volgende vier eersten in rap tempo naar Bitgum. Op 5-2 en 6-2 retourneerde Paul Dijkstra tot in het perk. Hans Wassenaar en Tjisse Steenstra maakte woensdag op de velden van de Hertog van Saxenlaan de dienst uit en of dat een juiste keuze was valt te betwijfelen. Opslager Paul Dijkstra een gewaardeerde kracht in de rijen van de hoofdklasse werd door het duo Wassenaar en Steenstra gedegradeerd tot een veredelde balkeerder. Zit waarschijnlijk niet in zijn karakter om even met de vuist op de tafel te slaan maar dat had in een aantal partijen best gemogen want het was niet alles goud wat er blonk bij het winnende trio. Tegen het heus niet zo sterke Dronryp 2 had het zomaar einde oefening kunnen zijn omdat naast Diertens ook Steenstra grossierde in buitenslagen. In totaal misten de opslagers liefs 29 maal het perk waarvan Diertens de koppositie had met zestien missers en toch had Dronryp 2 zomaar kunnen winnen omdat Steenstra c.s. er ook dertien keer misten. Op 5-5 en 6-4 werd het een nipt succes. Op de vierde lijst trof men Easterlittens dat het op papier zo sterke Minnertsga de weg versperde (5-3 en 6-6) maar tegen Bitgum niet was opgewassen (5-1 en 6-6).

De halve finale tegen Franeker 2 ( Lennard Feenstra, Jan Tymen Eisma en Michel van der Veen) was het aankijken ook bijna niet waard (5-1 en 6-2).  Sint Jacobiparochie bereikte de finale via winst op Stiens (5-2 en 6-0) om vervolgens in een draak van een partij met 5-5 en 6-0 te winnen van Grou dat kaatste met onder anderen oud-hoofdklassers Alle Jan Anema en Martijn Olijnsma. De opslag deed zeer aan de ogen getuige de 36 missers verdeeld over beide partijen. Voor een wedstrijd op een bond een negatief record. Op de vrije formatie wedstrijd in Pingjum en Sint Jacobiparochie werden ook al eens 36 buitenslagen geteld.

De halve finale tegen Harlingen met Rick Alberda, Dylan Drent en Tjitse Ben Hoekstra bleef tot drie eersten gelijk spannend maar toen zakte de opslag bij Harlingen finaal door het ijs. Drent had er net zoals Alberda nooit meer een bal voor en verloor op 5-3 en 6-6 door een triktrak bovenslag van Bauke Triemstra. Ook hier vielen weer 29 missers als rijpe appelen van de winderige bomen. 

De wedstrijd was het aanzien nauwelijks waard. Ondanks de stevige wind moet het toch mogelijk zijn om de bal binnen de lijnen te houden. De opslag was een parodie op het kaatsen. Gevestigde namen hadden er vaak geen bal voor en dat de meeste kaatsers toch hoofdklassewaardig zouden moeten zijn en zij die de ballen er nog een beetje voor hielden Paul Dijkstra in dit geval werd door de pikorde in het partuur van Bitgum door Wassenaar en Steenstra genegeerd. Nee, het was niet best wat er zich afspeelde op de voetbalvelden. Bovendien was het veel te laat afgelopen. Dat kon ook bijna niet anders waar het begin gesteld was op 16.00 uur zeker een uur te laat.   

Bond in cijfers: Derde omloop: 3. Minnertsga – 7. Easterlittens 3-5 en 6-6; 11. Dronryp 2 – 16. Bitgum 5-5 en 4-6; 17. Franeker 1 – 21. Harlingen 2-5 en 4-6; 27. Easterein – 32. Mantgum 4-5 en 4-6; 33. Grou – 39. Heerenveen 5-2 en 6-0; 42. Stiens – 47. Sint Jacobiparochie 2-5 en 0-6; 52. Franeker 2 – 55. Niawier-Metslawier-Oosternijkerk 5-5 en 6-0; Vierde omloop: 7. Easterlittens – 16. Bitgum 1-5 en 6-6; 21. Harlingen – 32. Mantgum 5-4 en 6-2; 33. Grou – 47. Sint Jacobiparochie 5-5 en 0-6; 52. Franeker 2 staand nummer; Halve finale: 52. Franeker 2 – 16. Bitgum 1-5 en 2-6; 21. Harlingen – 47. Sint Jacobiparochie 3-5 en 6-6; Finale: 16. Bitgum – 47. Sint Jacobiparochie 5-2 en 6-2.    

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 13, 2022 22:06
Write a comment

1 Comment

 1. Ada juli 14, 06:51

  Beste schrijver van deze column, misschien de volgende wedstrijd een beetje genieten van al dat kaatsvolk dat op de been is!? Ik kan me zo voorstellen dat geen mens gelukkig wordt van een avond lang missers turven. Ik als lezer die benieuwd is hoe de avond is gelopen had gehoopt iets meer sfeer mee te krijgen, van zo’n lijstje kwade ballen en kritische noten wordt niemand blij toch? Beetje positiviteit erbij de volgende keer? Alvast dank!

  Reply to this comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Dirk Lei

  Dirk Lei

  Klaas Thomas is de naam van de kaatsvereniging van Anjum. Kaatsvereniging van Paesens-Moddergat heet Thomas Prins

  View Article
 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel