Menno van Zwieten koning op jubileum partij kv Exmorra

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 2, 2022 19:15

Menno van Zwieten koning op jubileum partij kv Exmorra

Kaatsvereniging Exmorra vierde zaterdag haar 50-jarig jubileum dat overigens in 2021 had moet worden gevierd want toen immers was de 50 jaar vol gemaakt maar door de corona ging er toen een streep door. Vandaag in een zonnig Exmorra werd de schade ingehaald met een wedstrijd d.e.l. voor het vlaggenschip van de KNKB. Nu dat vlaggenschip had voor het te water laten al aardig water gemaakt door dat de lijst van deelnemers incompleet was. Zo ontbraken Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra en tot overmaat van ramp waren in partuur tien twee voorinsen samen gebracht wat in strijd was en is waar de bond zelf voor staat en moest er ook nog een opslager in een later stadium worden bijgeloot. Kwam nog bij dat dat Exmorra ook nog te maken kreeg met een hoofdklasse peloton dat maar moeizaam op gang kwam en grossierde in fouten. 90 opslagfouten in de eerste vijf partijen spreekt boekdelen. Gelukkig maakte de finale nog een beetje goed voor een redelijk goed opgekomen publiek.

Jelle Attema, Taeke Triemstra en Menno van Zwieten kruisten daarin de degens met Gert-Anne van der Bos, Gabe jan van Popta en Evert Pieter Tolsma en dat werd een partij met heel weinig krachtsverschil en waar zeven van de de tien eersten op zes gelijk werd beslist en waarin trio Jelle Attema zich het meest slagvaardig toonde. Na twee eersten gelijk nam trio Gert-Anne van der Bos op 2-2 en 6-6 de leiding door een opslagmisser van Menno van Zwieten. Maar de zwaar bevochten voorsprong zou in een later stadium helemaal worden verspeeld mede door het feit dat de voorbest opslager Gert-Anne van der Bos driemaal op zes gelijk het perk zou missen waarbij tweemaal een 6-2 voorsprong over de balk werd gegooid. Op 3-2 en 6-6 en op 3-3 en 6-6 miste hij en tot overmaat van ramp kon achterinse Evert Pieter op 4-3 en 6-6 de kaats niet passeren. Daarmee was het pleit beslecht. Grote man bij trio Jelle Attema was Menno van Zwieten die op en uit van grote waarde was voor zijn formatie. Taeke Triemstra haalde zoals gebruikelijk een ruime zeven en de Pietje Bell van het kaatspeloton kaatste behalve de eerste partij een gedegen wedstrijd. Attema wint niet veel maar als hij dat doet dan is Taeke Triemstra daar vaak getuige van.

Na 5 om 3 liep de partij snel naar zijn einde via onder meer drie zitballen van Jelle Attema (1) en Menno van Zwieten (2). Op 5-3 en 6-2 passeerde Taeke Triemstra de kaats. Menno van Zwieten was de terechte koning in Exmorra.

Het meeste gevaar kwam trouwens uit het treffen in de eerste omloop tegen Tjisse Steenstra, René de Haan en Gerben de Boer. Een 5-2 voorsprong dreigde door driemaal op zes gelijk het eerst te verliezen nog verspeeld te worden maar na elf matchpoints was de bovenslag van Taeke Triemstra beslissend.

Youri de Groot, Renze Hiemstra en Hendrik Kootstra konden tot spel gelijk aanhaken maar niet passeren van de kaats door Hiemstra op 3-2 en 6-6 was het breekpunt in de partij. Op 4-2 en 6-4 plaatste Menno van Zwieten een zitbal en op 5-2 en 6-4 miste Hendrik Kootstra voor de zevende keer het perk.

De halve finale tegen Tjisse Steenstra, Dylan Drent en Bauke Dijkstra was van hetzelfde laken een pak. Na eersten gelijk liep Attema c.s. uit naar een 4-1 en later 5-2 voorsprong. Steenstra en Drent maakten aan de opslag te veel fouten en de kwaadslag van Drent op 4-2 en 6-6 deed de deur dicht. Op 5-3 en 6-4 miste Steenstra aan de opslag. Het was zijn zevende misser en dat is te veel van het goede.

Gert-Anne van der Bos sloeg tot de finale vorstelijk op en was de motor van zijn partuur. Trio Paul Dijkstra kreeg een bordje (5-1 en 6-0) en in de strijd om de premie of niets viel er voor Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Klaas Pier Folkertsma ook niet veel te halen. Van der Bos geselde het perk en op 5-2 en 6-0 sloeg Peter van Zuiden buiten.

Voor Tjisse Steenstra c.s. resteerde zodoende het derde geld en daar was slechts een zege voor nodig. Bauke Triemstra was daar het meest verantwoordelijk voor met maar liefst dertien missers. Hendrik Jan van der Velde en Pieter Jan Leijenaar timmerden er dan wel zeven ballen overheen maar die score werd teniet gedaan door een zeer onzekere Bauke Triemstra.

Verrassend was het verlies van het favoriete partuur van Marten Bergsma, Kevin Jordi Hiemstra en Hans Wassenaar. Na een vlotte  3-0 voorsprong ging het snel de andere kant op en op 5-4 en 6-0 plaatste Peter van Zuiden een zitbal.   

Cijfers Exmorra. Eerste omloop: 1. Jelle Attema Makkum, Taeke Triemstra Sint Jacobiparochie en Menno van Zwieten Heerenveen – 2. Tjisse Steenstra Bitgummole, René de Haan Leeuwarden en Gerben de Boer Gaast 5-5 en 6-4; 3. Youri de Groot Menaam, Renze Hiemstra Deinum en Hendrik Kootstra Minnertsga – 4. Enno Kingma Leeuwarden, Allard Hoekstra Franeker en Evert Pieter Tolsma Winsum 5-5 en 6-4; 5. Peter van Zuiden Bolsward, Allard Hoekstra (ingevallen voor Kees van der Schoot Sexbierum) en Klaas Pier Folkertsma Makkum – 6. Marten Bergsma Minnertsga, Kevin Jordi Hiemstra Leeuwarden en Hans Wassenaar Bitgummole 5-4 en 6-0; 7. Paul Dijkstra Bitgum, Jelte Visser Sexbierum en Laas Pieter van Straten Feinsum – 8. Gert-Anne van der Bos Mantgum, Gabe-Jan van Popta Lollum en Evert Pieter Tolsma ( ingevallen voor Erwin Zijlstra Easterlittens) 1-5 en 0-6; 9. Bauke Triemstra Sint Jacobiparochie, Hendrik Jan v.d. Velde Makkum en Pieter Jan Leijenaar Exmorra – 10. Tjisse Steenstra (bijgeloot), Dylan Drent Harlingen en Bauke Dijkstra Easterein 3-5 en 0-6; Tweede omloop: 1. Jelle Attema c.s. – 3. Youri de Groot c.s. 5-2 en 6-4; 5. Peter van Zuiden c.s. – 8. Gert-Anne van der Bos c.s. 2-5 en 0-6; 10. Tjisse Steenstra c.s. staand nummer; Halve finale: 10. Tjisse Steenstra c.s. – 1. Jelle Attema c.s. 3-5 en 4-6; 8. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer; Finale: 8. Gert-Anne van der Bos c.s. – 1. Jelle Attema c.s. 3-5 en 2-6. 

 

 

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 2, 2022 19:15
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Huzumer

  Huzumer

  De krans voor Herrema was in Tzummarum!!!!

  View Article
 • Johan

  Johan

  Koos alsnog lokwinske met je benoeming als voorzitter., Johan van Seijst

  View Article
 • Ada

  Ada

  Beste schrijver van deze column, misschien de volgende wedstrijd een beetje genieten van al dat kaatsvolk dat op de been…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel