Hessel Postma valt in en wint in Huizum

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 24, 2022 20:04

Hessel Postma valt in en wint in Huizum

Hij had weliswaar in Holwerd aan het begin van het seizoen al eens tussen enkele grote namen gestaan en ook nog gewonnen maar de winst op de vrije formatiewedstrijd van Onderling Genoegen in Huizum stak daar ver boven uit. Postma was in het veld gekomen bij Marten Bergsma en Hendrik Kootstra voor de andere invaller Jacob Wassenaar die bij de stand 3-3 in de partij tegen Menno van Zwieten, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra ingevallen voor Enno Kingma niet verder kon. Met de PC zo dicht bij leek het Wassenaar verstandiger om niet verder te kaatsen. Postma zag en overwon. Hij verving Wassenaar op een voorbeeldige wijze en ook mede hem werd de finale bereikt. Daarin kruisten Bergsma c.s. de degens met het partuur van Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar dat de nederlaag in Morra een dag eerder weer achter zich had gelaten. Met Steenstra als achterinse en voorbest opslager werd de formatie van Marten Bergsma onder druk gezet en dat resulteerde in een vlotte 3-0 voorsprong. Op 6-2 sloeg Tjisse goed retour tot in het perk. Op 1-0 en 6-0 plaatste hij een zitbal en op 2-0 en 6-6 sloeg Hiemstra de kaats voorbij. Het leek een gelopen koers voor Steenstra c.s. maar dat veranderde toen Steenstra van uit het achterperk op 3-0 en 6-6 kwaad uitsloeg. Bergsma c.s. kreeg de fleur er weer in en bij Steenstra en  Wassenaar lukte niet alles meer zoals in het begin van de partij. Op 3-1 en 6-4 passeerde Kootstra de kaats en op 3-2 en 4-6 kreeg Wassenaar de bal óan’. Bij 3-3 en 4-4 miste Steenstra driemaal het perk en wederom kwaad uit op 4-3 en 6-4 deed de marge en de frustratie groeien. Via een snel bordje en prima werk van Hiemstra op de boven 5-4 en 4-6 werd het toch weer gelijk. Na 5-5 en 2-2 deed Bergsma goede zaken met twee zitballen waarna Steenstra ook nog eenmaal aan de opslag succes had. Maar het laatste antwoord kwam van Hessel Postma die op 5-5 en 6-4 vorstelijk uithaalde. Hendrik Kootstra werd koning en daarmee de opvolger van Hans Wassenaar. 

De winnaar met eerst Jacob Wassenaar in de gelederen had geen kind aan Gerrit-Jan Duiven c.s. (5-2 en 6-6). In de strijd om de premie of niets tegen Menno van Zwieten, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra ging het tot drie eersten gelijk op. De vervanging van Wassenaar door Postma pakte niet verkeerd uit. De opslagmisser van Van Zwieten op 3-3 en 6-6 woog zwaar en was de beslissing in de partij. Op 4-3 en 6-0 kon Zijlstra de kaats niet passeren en op 5-3 en 6-0 sloeg Postma keurig boven. 

Steenstra c.s. moest stevig aan de bak tegen Auke Boomsma c.s. Boomsma c.s. maakte de wereld aan punten maar eersten pakken ho maar! Zesmaal werd het zes gelijk en slechts eenmaal was het bordje voor Auke Boomsma c.s. op 5-2 en 6-6 miste Boomsma het perk. 

De  halve finale tegen Haije Jan Nicolay c.s. was er een om snel te vergeten. Nicolay miste scherpte en dat kon ook gezegd worden van zijn perk Van Popta en Leijenaar waarbij de laatste ook nog gehinderd werd door een blessure. Via viermaal 6-4 eenmaal 6-0 en eenmaal 6-6 was het op 5-0 en 6-4 gedaan met de koopman. 

Het derde geld was derhalve voor trio Haije Jan Nicolay via vlotte zeges op onder meer Jelte Pieter Dijkstra c.s. 5-2 en 6-6 en Bauke Triemstra c.s. 5-4 en 6-2. Een partij waarbij Bauke Triemstra als vervroegde Sinterklaas acteerde. Zijn vrijgevigheid (tien missers) deed zijn partuur mede de das om.   

Cijfers Huizum. Eerste omloop: 1. Bauke Triemstra Sint Jacobiparochie, Daniël Iseger Goutum en Patrick Scheepstra Franeker – 2. Elgar Boersma Stiens voor (Youri de Groot Menaam), Allard Hoekstra Franeker en Laas Pieter van Straten Feinsum5-2 en 6-2; 3. Haye Jan Nicolay Britsum, Gabe-Jan van Popta Lollum en Pieter Jan Leijenaar Exmorra -4. Jelte Pieter Dijkstra Wommels (voor Remmelt Bouma Weidum), Bauke Dijkstra Easterein en Evert Pieter Tolsma Winsum 5-2 en 6-6; 5. Gerrit Jan Duiven Hidaard, Hendrik Jan v.d. Velde Makkum en Riemer Hoekstra Ee – 6. Marten Bergsma Minnertsga, Jacob Wassenaar Minnertsga en Hendrik Kootstra Minnertsga 2-5 en 6-6; 7. Enno Kingma Leeuwarden, Kees van der Schoot Sexbierum en Menno van Zwieten Heerenveen – 8. Gert-Anne van der Bos Mantgum, Taeke Triemstra Sint Jacobiparochie en Erwin Zijlstra Easterlittens 5-5 en 6-6 (Enno Kingma wint); 9. Auke  Boomsma Morra, Hessel Postma Winsum en Tsjerk Elsinga Dronryp – 10. Tjisse Steenstra Bitgummole, Renze Hiemstra Deinum en Hans Wassenaar Bitgummole 2-5 en 6-6; Tweede omloop: 1. Bauke Triemstra c.s. – 3. Haije Jan Nicolay c.s. 4-5 en 2-6; 6. Marten Bergsma c.s. – 7. Enno Kingma c.s. 5-3 en 6-0; 10. Tjisse Steenstra c.s. staand nummer; Halve finale: 10. Tjisse Steenstra c.s. – 3. Haije Jan Nicolay c.s. 5-0 en 6-4; 6. Marten Bergsma c.s. staand nummer; Finale: 6. Marten Bergsma c.s. – 10. Tjisse Steenstra c.s. 5-5 en 6-4.

 

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 24, 2022 20:04
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Ada

  Ada

  Beste schrijver van deze column, misschien de volgende wedstrijd een beetje genieten van al dat kaatsvolk dat op de been…

  View Article
 • Johan van Seijst

  Johan van Seijst

  Harlingen een genot om daar te mogen kaatsen !!

  View Article
 • Sytse Keizer

  Sytse Keizer

  Sterkte Sjoerd met dyn herstel!

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel