Easterein wint Jong Fammepartij 2022

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 2, 2022 19:11

Easterein wint Jong Fammepartij 2022

Easterein is in Mantgum winnaar geworden van de Jong Famme partij. Roelie Kroondijk, Corrie Kroondijk en Jeska Terpstra wezen in de finale het partuur van Goënga (Afke Marij van der Goot, Moniek Lootsma en Iris Oosterbaan) terug. Groningen (Fiera de Vries en Lobke Vlasbloem) werd derde.

Easterein is de hele dag geen seconde serieus in de problemen geweest. In de finale leek een blessure bij Corrie Kroondijk nog roet in het kaatseten te kunnen gooien maar na een blessurebehandeling kon Corrie verder kaatsen en werden uiteindelijk de kransen veroverd.

Easterein stond in de finale snel op een voorsprong van drie om niks vooral omdat Iris Oosterbaan veel te vaak het perk miste. Iris hervond de controle en kwam met haar partuur terug tot 3 om 2 maar echt spannend werd het nooit. Goënga had in de tweede omloop tegen Makkum met als inzet een finaleplaats bijna 100 minuten moeten kaatsen om als winnaar uit de strijd te komen en die inspanning leek van invloed te zijn op het kaatsen in de finale. Roelie Kroondijk plaatste op 6-4 en 6-6 een zitbal en daarmee was het verzet van Goënga wel gebroken. Dat veroverde nog één bordje door een verre klap van Iris Oosterbaan op 6-6 maar op 5-3 en 6-4 was de buitenslag van Moniek Lootsma de laatste slag in de partij.

Easterein had in de eerste omloop weinig moeite met Dronrijp 1 dat met name aan de opslag te veel fouten maakte. Easterein profiteerde optimaal. Op 5-2 en 6-2 was het gebeurd. In de tweede omloop kwam Mantgum op-en-uit te kort om het Easterein lastig te maken. Het bleef bij wat incidentele succesjes. Op 5-2 en 6-2 was Mantgum een illusie armer. In de halve finale wachtte het duo uit Groningen: Fiera de Vries en Lobke Vlasbloem. Fiera de Vries liet zien uit het goede kaatshout te zijn gesneden maar kon met haar enige partuurgenoot een nederlaag niet afwenden. Eindstand 5-3 en 6-2 Groningen derde en een finaleplaats voor Easterein.

Goënga liet Sexbierum-Pietersbierum in de eerste omloop op een spel staan. In de tweede omloop wachtte Makkum met Ilse Zwaagstra, Lieke van Koon en Larissa Smink. Het zou de langste en spannendste partij van de dag worden. Goënga kwam voor en bleef voor maar Makkum gaf niet op en beet zich vast in de tegenstander. Goënga kwam op 5-4 en 4-0 met twee dikke kaatsen achter de hand. Het bleek op dat moment niet genoeg voor de overwinning. Makkum kwam ook op vijf eersten en uiteindelijk kwam alle hout aan de telegraaf met een kaats op de middellijn. Die kaats werd door Iris Oosterbaan voorbij geslagen. Na 100 minuten kaatsen betekende dat door een staand nummer een finaleplaats voor Goënga.

Derde prijswinnaar Groningen won van Bolsward dat na een 4 om 0 achterstand terug kwam tot 4 om 4. De buitenslag van Bolsward op 6-6 met een kaats bij de boven was in wezen beslissend. Op 5-4 en 6-4 plaatste Fiera de Vries een zitbal. Op de tweede lijst had Groningen weinig te duchten van Winsum dat tevreden moest zijn met twee eersten. In de halve finale verloor Groningen van Easterein.

UITSLAG JONG FAMME PARTIJ

1. Easterein (Roelie Kroondijk, Corrie Kroondijk en Jeska Terpstra).

2. Goenga (Afke Marij van der Goot, Moniek Lootsma en Iris Oosterbaan).

3. Groningen (Fiera de Vries en Lobke Vlasbloem).

Cijfers Mantgum. Eerste omloop: 1. Easterein – 2. Dronrijp 1 5-2 en 6-2; 3. Reduzum – 4. Mantgum 0-5 en 4-6; 5. Tzum – 6. Winsum 1-5 en 0-6; 7. Groningen – 8. Bolsward 5-4 en 6-4; 9. Goënga – 10. Sexbierum-Pietersbierum 5-2 en 6-6; 11. Dronrijp 2 – 12. Makkum 3-5 en 0-6; Tweede omloop: 1. Easterein – 4. Mantgum 5-2 en 6-2; 6. Winsum – 7. Groningen 2-5 en 0-6; 9. Goënga – 12. Makkum 5-5 en 6-6 (Goënga wint); Halve finale: 1. Easterein – 7. Groningen 5-3 en 6-2; 9. Goënga staand nummer; Finale: 9. Goënga – 1. Easterein 3-5 en 4-6. (Bidrage: Klaas Postma).

 

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 2, 2022 19:11
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel