Gert-Anne van der Bos koning in eigen dorp

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 26, 2022 09:43

Gert-Anne van der Bos koning in eigen dorp

Gert-Anne van der Bos, Dylan Drent en Hendrik Kootstra waren vandaag in Holwerd het sterkst op de heren hoofdklasse door-elkaar-loten partij. In de finale kreeg het partuur van Haije-Jan Nicolaij, Renze Hiemstra en Menno van Zwieten geen schijn van kans. Op 5-1 en 6-2 was het gebeurd. Gert-Anne van der Bos werd tot koning uitgeroepen.

Dat koningschap was terecht. Van der Bos miste dan wel eens te veel het perk maar hij stond er wel op de momenten dat het moest en het moest nogal eens. Zoals in de eerste omloop tegen Marten Bergsma, Gabe-Jan van Popta en Hans Wassenaar. Bergsma sloeg goed op, Van Popta en Wassenaar veegden hun paadje meer dan schoon waar Van der Bos en zijn maten wat opstartproblemen kenden. Het gevolg was een 3-1 achterstand. De bovenslag van Dylan Drent op 6-6 was een dure. Het verschil werd toch weer twee eersten maar toen stond Van der Bos op. Eerst dwong hij Van Popta op 6-6 tot een kwaadslag om op de volgende 6-6 een zitbal te plaatsen. Bergsma zakte wat weg waar Van der Bos sterk bleef opslaan. Het werd vijf eersten gelijk waarna Van der Bos en zijn maten aan het langste eind trokken toen Dylan Drent op 6-4 de kaats voorbij sloeg.

In de tweede omloop tegen Enno Kingma, Taeke Triemstra en Pieter-Jan Leijenaar balanceerden de latere winnaars opnieuw op het randje van de afgrond. Triemstra sloeg 8 keer boven en Kingma sloeg zeker in het begin van de partij goed op. Toen Van der Bos op 4-3 en 6-4 het perk miste leek verlies aanstaande. Van der Bos en zijn maten rechtten de rug en Enno Kingma had een terugval aan de opslag. Het leidde tot een succesvolle inhaalrace. Het werd vijf eersten gelijk waarna Dylan Drent op 6-2 boven sloeg.

Nicolaij, Hiemstra en Van Zwieten moesten in de eerste omloop tegen Youri de Groot, Allard Hoekstra (bijgeloot voor Kees van der Schoot) en Gerben de Boer ook alle zeilen bijzetten om te winnen. De buitenslag van Menno van Zwieten op 4-2 en 6-6 leek beslissend maar was dat niet. De Groot en De Boer begonnen te vaak het perk te missen. Allard Hoekstra die met sterk uitslagwerk was begonnen zakte volledig weg met als gevolg dat de ruime voorsprong helemaal werd verspeeld. De telegraaf kwam weer in evenwicht waarna Menno van Zwieten de bal op 6-2 tot in het perk retourneerde. In de tweede omloop wachtte het partuur van Peter van Zuiden, Jelte Visser en Erwin Zijlstra. De bordjes werden tot 3-3 om-en-om verdeeld. Toen Jelte Visser op 6-4 de kaats niet passeerde ging het snel. Op 5-3 en 6-6 sloeg Menno van Zwieten zijn partuur naar de finale door de bovenlijn te passeren.

De finale was erg eenzijdig. Met 2 punten tegen kwam het partuur van Van der Bos op een voorsprong van een spel om niks. Daarna miste Van der Bos op 6-4 het perk maar hij liet op 6-6 zijn klasse zien door een vliegende zitbal te plaatsen. Het werd 4-0 en toen Haije-Jan Nicolaij op 6-6 het perk miste was er van spanning al helemaal geen sprake meer. Het werd nog 5 om 1 maar op 5 om 1 en 6-2 sloeg Dylan Drent zijn partuur in de kransen door de kaats voorbij te slaan.

Cijfers Holwerd. Eerste omloop: 1. Tjisse Steenstra, Allard Hoekstra en Klaas Pier Folkertsma – 2. Enno Kingma, Taeke Triemstra en Pieter Jan Leijenaar 1-5 en 4-6; 3. Marten Bergsma, Gabe-Jan van Popta en Hans Wassenaar – 4. Gert-Anne van der Bos, Dylan Drent, Hendrik Kootstra 5-5 en 4-6; 5. Peter van Zuiden, Jelte Visser en Erwin Zijlstra – 6. Jelle Attema, Sjoerd de Jong en Laas Pieter van Straten 5-4 en 6-2; 7. Haije-Jan Nicolaij, Renze Hiemstra en Menno van Zwieten – 8. Youri de Groot, Allard Hoekstra (voor Kees van der Schoot) en Gerben de Boer 5-5 en 6-2.  Halve finales: 2. Kingma c.s  – 4. Van der Bos c.s 5-5 en 2-6; 5. Van Zuiden c.s. – 7. Nicolaij c.s. 3-5 en 6-6; Finale: 4. Van der Bos c.s. – 7. Nicolaij c.s. 5-1 en 6-2. (Bijdrage: Klaas Postma). 

 

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juni 26, 2022 09:43
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Huzumer

  Huzumer

  De krans voor Herrema was in Tzummarum!!!!

  View Article
 • Johan

  Johan

  Koos alsnog lokwinske met je benoeming als voorzitter., Johan van Seijst

  View Article
 • Ada

  Ada

  Beste schrijver van deze column, misschien de volgende wedstrijd een beetje genieten van al dat kaatsvolk dat op de been…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel