Trio Marten Bergsma wint aftrap vrije formatieseizoen 2022

Jan Braaksma
By Jan Braaksma mei 8, 2022 20:25

Trio Marten Bergsma wint aftrap vrije formatieseizoen 2022

Onder prachtige weersomstandigheden is de eerste vrije formatiewedstrijd van het seizoen 2022 gewonnen door het partuur van Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra. In de finale kon de formatie met Tjisse Steenstra tot drie eersten gelijk aanhaken maar mede door een blessure van achterinse Hans Wassenaar werden de laatste drie eersten in hoog tempo weggegeven want anders kun je niet noemen. Zes buitenslagen en twee kwaadslagen waren daar mede debet aan. Tot drie eersten gelijk was het een gelijkwaardige partij waarin Steenstra op 1-1 en 6-6 de leiding nam door een zitbal van Steenstra. Maar de voorsprong van 2-1 en 4-0 kon niet worden behouden en op 2-1 en 6-4 sloeg Hiemstra de bal buiten het speelveld. Vervolgens werd het daarna nog tweemaal zes gelijk en omdat beide parturen een bordje opeisten leek een spannende ontknoping voor handen maar een blessure van Wassenaar gooide roet in het eten. Op 5-3 en 6-0 kon Steenstra de kaats van achteruit niet passeren.

Achterinse Hendrik Kootstra werd door de commissie nog extra beloont met het koningschap. Dat kwam vooral vanwege zijn optreden in de strijd om de premie of niets tegen trio Gert-Anne van der Bos. Toen dreigde er veel gevaar in het kippenhok. Van der Bos die sterke momenten met buitenslagen afwisselde hield trio Bergsma in de race door tweemaal op zes gelijk het perk te missen. Dat gebeurde op 1-1 en 6-6 en op 3-2 en 6-6. Dat bleken later dure missers te zijn. Hoewel Marten Bergsma ook niet op zijn paasbest was kon hij toen de opslag overlaten aan dorpsgenoot Kootstra die de juiste afstelling wel had. Kwam ook nog bij dat Daniël Iseger, vervanger van de geblesseerde Erwin Zijlstra, achterin gaande de partij niet altijd meer een antwoord had op de opslag van Bergsma en Kootstra. Zo ook op 5-4 en 6-4.

Het meeste gevaar van vroegtijdige uitschakeling dreigde nog wel in de eerste omloop. Bauke Triemstra, Sjoerd de Jong en Patrick Scheepstra maakten genoeg punten maar bij de afronding naar een bordje ging het op de zes vier keer mis. Marten Bergsma had driemaal succes met een treffer en Bauke Triemstra miste een keer op zes gelijk. De kwaadslag van Kootstra en de bovenslag van De Jong konden dat niet goed maken. Op 5-2 en 6-6 plaatste Bergsma zijn achtste zitbal. Kwa punten viel het reuze mee 60 om 44.

Premiewinnaar Tjisse Steenstra had weinig te duchten van Haije Jan Nicolay c.s. Op 5-2 en 6-2 was de klus geklaard. Hele andere koek was het treffen tegen het jeugdige drietal van Paul Dijkstra, René de Haan en Hendrik Bouwhuis. Paul Dijkstra en René de haan zijn van de nieuwe lichting en zijn de lichtpuntjes in het hoofdklasse peloton wat betreft nieuwe aanwas. Steenstra plaatste dan wel acht zitballen maar hij miste ook net zo vaak het perk. Tot spel gelijk ging het gelijk op en daarna lag het initiatief bij Paul Dijkstra c.s. Op 2-2 en 6-4 miste Steenstra en op 3-2 en 6-4 retourneerde De Haan tot in het perk. Dijkstra c.s. liep uit naar een 5-3 voorsprong en bij Steenstra c.s. was het vrouwen en kinderen eerst. Die instelling hielp hun over het dode punt heen en op 5-5 en 6-4 was Hendrik Bouwhuis de verliezer met niet passeren van de kaats.

De halve finale tegen Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Jelmer Miedema was de strijd van de kat tegen de muis. De eindstand van 5-0 en 6-2 zegt daar over genoeg. Partuur Remmelt Bouma pakte door een 5-1 en 6-2 zege op Jelle Attema c.s. het derde geld. Attema was erg vrijgevig en dan wordt winnen minder moeilijk.  

Cijfers Franeker. Eerste omloop: 1. Haije Jan Nicolay, Gabe-Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar – 2. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar 2-5 en 2-6; 3. Paul Dijkstra, René de haan en Hendrik Bouwhuis – 4. Auke Boomsma, Jorn Lars van Beem en Tsjerk Elsinga 5-1 en 6-6; 5. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger – 6. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten 5-3 en 6-6; 7. Bauke Triemstra, Sjoerd de Jong en Patrick Scheepstra – 8. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 2-5 en 6-6; 9. Jelle Attema, Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma – 10. Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Jelmer Miedema 1-5 en 2-6; Tweede omloop: 2. Tjisse Steenstra c.s. – 3. Paul Dijkstra c.s. 5-5 en 6-4; 5. Gert-Anne van der Bos c.s. – 8. Marten Bergsma c.s. 4-5 en 4-6; 10. Remmelt Bouma c.s. staand nummer; Halve finale: 10. Remmelt Bouma – 2. Tjisse Steenstra 0-5 en 2-6; 8. Marten Bergsma staand nummer; Finale: 8. Marten Bergsma c.s. – 2. Tjisse Steenstra c.s. 5-3 en 6-0.

Jan Braaksma
By Jan Braaksma mei 8, 2022 20:25
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel