Hendrik Kootstra leidt formatie langs lastige klippen

Jan Braaksma
By Jan Braaksma mei 22, 2022 20:35

Hendrik Kootstra leidt formatie langs lastige klippen

Het ging soms met horten en stoten maar aan het eind van de middag waren toch de bloemen voor het meest constante partuur van de dag. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra bewezen ook onder moeilijke omstandigheden overeind te kunnen blijven ook als een van de drie niet in goeden doen is. Opslager Marten Bergsma had over de gehele dag te veel ups en downs maar dat werd allemaal weggepoetst door de onverstoorbare hendrik Kootstra die zowel aan de eerste opslag als in het perk een vaste waarde was. Maar zonder de fanatieke inbreng van voorinse Dylan Drent was de missie op een mislukking uitgedraaid. Zijn niet aflatende inbreng is cruciaal voor deze formatie. Ondanks tegenslagen blijft de Harlinger voorop gaan in de strijd en meestal weet hij op het oog verloren slagen nog te doen kantelen. Zo ook in de finale tegen het verrassende partuur van Haije Jan Nicolay, Gabe-Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar lagen de punten niet bepaald voor het oprapen. Er moest stevig gebikkeld worden om het prima kaatsende trio van Haije Jan Nicolay onder de duim te houden. Tot twee spel gelijk zat er weinig licht tussen de partijen en kon de partij nog alle kant op. De retourslag van Gabe-Jan op 4-3 en 6-6 zorgde zelfs voor de aansluiting. Maar twee missers van Pieter Jan Leijenaar en twee keer niet passeren van de kaats door Gabe-Jan luidde het einde in. Hendrik zitbal, Marten retour perk en Hendrik bovenslag maakte het verhaal bijna compleet en de vierde misser van Haije Jan op 5-4 en 6-0 deed de partij op slot. Hendrik Kootstra werd tercht gekroond tot koning van de partij.  

Het winnende partuur moest direct stevig aan de bak tegen Enno Kingma, Kees van der schoot en Menno van Zwieten. Dat leek er aanvankelijk niet op toen Bergsma c.s. een 4-1 voorsprong nam. Maar de kwaadslag van Kootstra op 4-1 en 6-6 deed de partij kantelen. Met een onzekere Bergsma (elf missers) dreigde men net als in Dronryp onder de voet te worden gelopen door een weer opgebloeid trio Enno Kingma. Maar bij vijf eersten gelijk stokte het tempo en de bovenslag van Kootstra op 5-5 en 6-2 deed de rest. 

In de halve finale moest er ook stevig in de reserves worden gedoken. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en de weer van een blessure herstelde Erwin Zijlstra gaven meer dan voortreffelijk partij aan de latere winnaar maar moesten na twee spel gelijk toch afhaken omdat Zijlstra achter in het perk nog duidelijk wedstrijdritme te kort kwam. Zo ook op 5-4 en 6-4 met een kaats achter de stuiten. 

Premiewinnaar Haije Jan Nicolay liet in aanloop naar de finale de formatie van Youri de Groot, Allard Hoekstra en Laas Pieter van Straten op de helft staan. (5-3 en 6-2). In de strijd om de premie of niets tegen het favoriete partuur van Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar leek het bij een achterstand van 5 om 3 mis te gaan maar niets was minder waar. De misser van Wassenaar aan de stuit op 5-3 en 4-6 bracht de aansluiting weer na bij en die werd compleet met de kwaadslag van Hiemstra op 5-4 en 6-6. Daarna stelde Nicolay met twee en Leijenaar met een zitbal orde op zaken. Het waren hun enige zitballen maar wel op een prima moment. Op 5-5 en 6-2 bezegelde Steenstra het lot van zijn partuur met een buitenslag. 

Trio Gert-Anne van der Bos met de weer herstelde Zijlstra behaalde twee simpele zeges voor het derde geld. Trio André van Dellen c.s. en Peter van Zuiden c.s. kwamen allebeide tot dezelfde stand aan de telegraaf 5-2 en 6-2. 

Cijfers Sint Annaparochie. Eerste omloop 1. Gert-Anne van der Bos Mantgum, Taeke Triemstra Sint Jacobiparochie en Erwin Zijlstra Easterlittens – 2. André van Dellen Berltsum, Pieter Jan Plat Leeuwarden en Willem Heeringa Tzummarum 5-2 en 6-2; 3. Jari Visser Witmarsum, Jelle Cnossen Bolsward en Gjalt Sjirk de Groot Mantgum – 4. Peter van Zuiden Bolsward, Kevin Jordi Hiemstra Leeuwarden en Gerben de Boer Gaast 5-5 en 2-6; 5. Tjisse Steenstra Bitgummole, Renze Hiemstra Deinum en Hans Wassenaar Bitgummole – 6. Paul Dijkstra Bitgum, René de Haan Leeuwarden en Hendrik Bouwhuis Bolsward 5-4 en 6-4; 7. Youri de Groot Menaam, Allard Hoekstra Franeker en Laas Pieter van Straten Feinsum – 8. Haye Jan Nicolay Britsum, Gabe-Jan van Popta Lollum en Pieter Jan Leijenaar Exmorra 3-5 en 2-6; 9. Enno Kingma Leeuwarden, Kees van der Schoot Sexbierum en Menno van Zwieten Heerenveen – 10. Marten Bergsma Minnertsga, Dylan Drent Harlingen en Hendrik Kootstra Minnertsga 5-5 en 2-6; Tweede omloop: 1. Gert-Anne van der Bos c.s. – 4. Peter van Zuiden c.s. 5-2 en 6-2; 5. Tjisse Steenstra c.s. – 8. Haije Jan Nicolay c.s. 5-5 en 2-6; 10. Marten Bergsma c.s. staand nummer; Halve finale: 10. Marten Bergsma c.s. – 1. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-4 en 6-4; 8. Haije Jan Nicolay c.s. staand nummer; Finale: 8. Haije Jan Nicolay c.s. – 10. Marten Bergsma c.s. 4-5 en 0-6.

Jan Braaksma
By Jan Braaksma mei 22, 2022 20:35
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel