Enno Kingma koning bij 125-jarig bestaan kv Jan Reitsma

Jan Braaksma
By Jan Braaksma september 5, 2021 20:28

Enno Kingma koning bij 125-jarig bestaan kv Jan Reitsma

Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten zijn zondag winnaar geworden van de afsluitende vrije formatiepartij van het seizoen 2021. Onder ideale omstandigheden werd de finale tegen Gert-Anne van der Bos, Daniël Iseger en Erwin Zijlstra een mooi slotstuk van de jubilerende kaatsvereniging. KV Jan Reitsma was in 1897 een van de initiatiefnemers voor de oprichting van de NKB. Trio Gert-Anne van der Bos dat weer kaatste met invaller Daniël Iseger pakte het eerste bordje op zes gelijk door een fraaie bovenslag  van Iseger maar de misser van Van der Bos op 2-1 en 6-6 bracht de stand weer in evenwicht. Door tweemaal op zes gelijk het eerst te pakken liep de formatie van Enno Kingma uit naar een 5-2 voorsprong. Op 3-2 en 6-6 sloeg Erwin Zijlstra kwaad uit en op 4-2 en 6-6 plaatste Enno Kingma een nipte zitbal. Maar onder aanvoering van een weer prima opslaande Van der Bos werd de achtervolging in gezet. Op 5-2 en 6-4 retourneerde hij tot voor de kaats en op 5-3 en 2-6 sloeg Erwin Zijlstra ver boven. Bij 5-4 en 4-4 plaatste Menno van Zwieten een fraaie zitbal maar op 5-4 en 6-4 deed Van der Bos dat dunnetjes over. Het was Kees van der Schoot die de partij met zijn vijfde bovenslag in het slot gooide. Dat er weinig licht tussen de parturen zat blijkt uit de cijfers: beide scoorden 62 punten. De laatste partij in de vrije formatie liet zien dat er anno 2021 veel op de directe winst wordt gekaatst. Van de 124 gescoorde punten kwamen er 98 tot stand via directe winst. Slechts dertien maal werd er om een kaats gestreden.

Enno Kingma c.s. had in aanloop naar de finale niets te duchten van trio Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Thomas van Zuiden. (5-0 en 6-0). De partij in de strijd om de premie of niets was een hele fraaie partij waarin zowel trio Enno Kingma als ook Tjisse Steenstra c.s. tot een score van 74 punten kwam. Een partij waarin het ook achtmaal zes gelijk werd en waar Tjisse Steenstra c.s. een 4-0 voorsprong nam. Niets leek een zege in de weg te staan maar via 6-4 en 6-2 werd de aanzet tot de achtervolging in gezet. Daarna sloeg Kees van der Schoot op 6-6 boven en plaatste Enno Kingma op 4-3 en 6-6 een zitbal. Toch kwam de formatie weer op voorsprong door een kwaadslag van Menno van Zwieten op 4-4 en 6-6. Vervolgens sloeg Hans Wassenaar op een kleine kaats kwaad uit. Maar er was nog niets verloren want Tjisse Steenstra mocht het aan de stuit afmaken met drie matchpoints in zijn tas. Maar een buitenslag, een bovenslag en weer een misser zette Steenstra onder zware druk. Op het moment suprême sloeg Menno van Zwieten in een triktrak situatie de bal boven.

Gert-Anne van der Bos c.s. ging in hoog tempo door de eerste twee omlopen. Jelle Attema c.s. kreeg een bordje (5-1 en 6-4) maar voor Lieuwe van der Werff, Sip-Jaap Bos en Riemer Hoekstra waren  er zelfs geen kruimels. Binnen 24 minuten was het opslager Gert-Anne van der Bos die er een one-show van had gemaakt. Hij sloeg 21 maal op. Plaatste zestien zitballen en dwong het perk tot drie kwaadslagen en miste tweemaal het perk. Vanaf de stand 3-0 en 4-2 is hij niet meer van de stuit geweest. Voorinse Iseger stond er bij en keek er naar. Het oprapen van de voorslag van Sip-Jaap Bos was zijn enige activiteit in deze partij geweest.  Op 5-0 en 6-0 kon de lauwe douche worden opgezocht.

In de halve finale tegen Marten Bergsma c.s. was het weer opslager Van der Bos die zijn formatie naar de finale leidde. Na de zitbal van Bergsma op 2-1 en 6-6 was het ineens over bij Bergsma c.s. Van der Bos hield het vijandelijke perk in een ijzer5en houdgreep en werd daarbij prima gesteund door het perk Iseger en Zijlstra. Na spel gelijk sloeg Iseger op 2-2 en 6-4 en op 3-2 en 6-6 fraai boven. Via 5 om 3 beëindigde Iseger op 5-3 en 6-0 de partij met zijn vijfde bovenslag. De formatie Marten Bergsma zat mooi in de lijst en had aan het eerste klas partuur van Corné Tuinenga geen kind. (5-1 en 6-0).

Cijfers Pingjum. Eerste omloop: 1. Auke Boomsma, Hyltje Bosma en Patrick Scheepstra – 2. Lieuwe van der Werff, Sip-Jaap Bos en Riemer Hoekstra  5-5 en 2-6; 3. Gert-Anne van der Bos, Daniël Iseger en Erwin Zijlstra – 4. Jelle Attema, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar  5-1 en 6-4; 5. Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Thomas van Zuiden – 6. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten0-5 en 0-6; 7.  Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar – 8. Paul Dijkstra, René de Haan en Gerben de Boer 5-1 en 6-2; 9. Corné Tuinenga, Jelle Cnossen en Gjalt-Sjirk de Groot – 10. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 1-5 en 0-6; Tweede omloop: 2. Lieuwe van der Werff c.s. – 3. Gert-Anne van der Bos c.s. 0-5 en 0-6; 6. Enno Kingma c.s. – 7. Tjisse Steenstra c.s.5-5 en 6-6 (Kingma wint);  10. Marten Bergsma c.s. staand nummer; 10. Marten Bergsma c.s. – 3. Gert-Anne van der Bos c.s. 3-5 en 2-6; 6. Enno Kingma c.s. staand nummer; Finale: 6. Enno Kingma c.s. – 3. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-4 en 6-6.

 

 

 

 

Jan Braaksma
By Jan Braaksma september 5, 2021 20:28
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Ada

  Ada

  Beste schrijver van deze column, misschien de volgende wedstrijd een beetje genieten van al dat kaatsvolk dat op de been…

  View Article
 • Johan van Seijst

  Johan van Seijst

  Harlingen een genot om daar te mogen kaatsen !!

  View Article
 • Sytse Keizer

  Sytse Keizer

  Sterkte Sjoerd met dyn herstel!

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel