Mooie finale redt kaatspartij Onderling Genoegen Huizum

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 29, 2021 21:36

Mooie finale redt kaatspartij Onderling Genoegen Huizum

Tot de finale was er slechts een partij die de toeschouwers in een nat Huizum had kunnen bekoren. Maar gelukkig was de finale een wedstrijd die nog wel even langer blijft hangen bij het handjevol dapperen die de regen bijna de gehele dag bleef trotseren. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar mochten tegen half zes de zege vieren doordat de verder onopvallende Tjisse Steenstra op 5-4 en 6-6 een zitbal plaatste bij achterinse Daniël Iseger invaller voor Taeke Triemstra die tijdens die partij bij 2-2 en 4-4 last kreeg van zijn achillespees. Uit voorzorg liet Triemstra zich vervangen door zijn trainer en oud-formatiegenoot Daniël Iseger. Dat deze thans 41-jarige oud-hoofdklasser het spelletje nog niet verleerd is bewees hij maar weer eens ten overvloede. Zowel Steenstra als Wassenaar kregen weinig vat op Iseger die aantoonde ook op 41-jarige leeftijd nog best mee te kunnen in de top van het hoofdklasse kaatsen. Vanuit het achterperk rammelde hij er nog vier ballen over heen. Maat Erwin Zijlstra, de gehele dag, bijna foutloos kaatsend  sloeg er zeven ballen overheen en dat maakte opslager Tjisse Steenstra zondag in Huizum kwetsbaar. Hij mocht dan wel op 5-4 en 6-6 de winnende slag produceren maar het niveau van vorige week in Bitgum werd bij lange niet gehaald. Tien missers tegen drie zitballen en negen bovenslagen tegen deed ook een streep door het koningschap dat nu in handen kwam van Hans Wassenaar. Wassenaar was zowel op de stuit als in het perk van grote waarde. Na een snel verkregen 4-0 voorsprong kwam trio Van der Bos beter in de partij en via drie keer het eerst te pakken op zes gelijk kwam men tot 5-3 terug in de partij. Het werd zelfs 5 om 4 door de zevende bovenslag van Erwin Zijlstra. Maar de 4-0 voorsprong in het tiende eerst werd alsnog verspeeld door twee bovenslagen van Wassenaar, een misser van Van der Bos en een zitbal van Steenstra. 64 om 60 punten laat zien dat er weinig licht zat tussen beide parturen.

De zege in Huizum was zeker geen uitgemaakte zaak voor Steenstra c.s. In de eerste omloop tegen Jelle Attema, die na twee slagen al uitviel en vervangen werd door Jeroen Haarsma, Gabje Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar was het vaak vrouwen en kinderen eerst bij Steenstra c.s. Pas na twee spel gelijk wist men de marge te vergroten. Op 5-4 en 6-6 plaatste Steenstra zijn zesde zitbal.

In de strijd om de premie of niets tegen Haije Jan Nicolay, Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma kwam men met een spel achter maar bij spel gelijk had men drie eersten Vrouwe Fortuna aan haar zijde door driemaal op zes gelijk het bordje binnen te halen. Opslager haije Jan Nicolay sloeg prima op maar op het moment suprême was hij er niet. Op 5-2 en 6-0 kon Tolsma de kaats niet passeren.  

Trio Gert-Anne van der Bos had een mooi nummer op de lijst en had geen moeite om Paul Dijkstra c.s. het bos in te sturen. Teveel opslagmissers van Paul Dijkstra deed zijn partuur de das om. (5-0 en 6-2).

De halve finale tegen Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra was een boeiende aangelegenheid die bij de stand 2-2 en 4-4 Taeke Triemstra zag uitvallen. Bergsma c.s. profiteerde aanvankelijk van het uitvallen van Triemstra maar nadat Iseger na de achterperkplaats was verhuist kwam de kentering. Met slechts twee punten tegen werd het twee spel gelijk. Niet passeren van de kaats door Iseger bracht Bergsma c.s weer op voorsprong maar op 5-4 en 6-6 dwong Van der Bos Drent tot een kwaadslag. In het laatste eerst nam de formatie van Bergsma een 4-0 voorsprong maar bovenslaan van Zijlstra werd gevolgd door de negende misser van Bergsma. Daarna maakten Iseger en Zijlstra via bovenslagen een eind aan de partij. . De zestien missers van Bergsma en Kootstra drukten een zwaar stempel op het verlies van de formatie Bergsma.

Bergsma c.s. won eerst van Enno Kingma c.s. 5-2 en 6-0 om vervolgens met heel veel moeite te winnen van Auke Boomsma c.s. die bij 3-3 en 6-6 niet naar het sterke wapen van Scheepstra grepen maar Boomsma aan de opslag lieten staan. Met als resultaat een misser! Daarna was het een gelopen koers (5-3 en 6-0).

Cijfers Huizum. Eerste omloop: 1. Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Thomas van Zuiden – 2. Auke Boomsma, Hyltje Bosma en Patrick Scheepstra 4-5 en 4-6; 3. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten – 4. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 2-5 en 0-6; 5. Jelle Attema (vervangen door Jeroen Haarsma), Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar –  6. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar 4-5 en 6-6; 7. Lieuwe van der Werff, Jacob Wassenaar (vervanger van Sip-Jaap Bos) en Riemer Hoekstra – 8. Haije Jan Nicolay, Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma 4-5 en 2-6; 9. Paul Dijkstra, René de Haan en Gerben de Boer – 10. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra 0-5 en 2-6. Tweede omloop: 2. Auke Boomsma c.s. – 4. Marten Bergsma c.s. 3-5 en 0-6; 6. Tjisse Steenstra c.s. – 8. Haije Jan Nicolay c.s. 5-2 en 6-0; 10. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer; Halve finale: 10. Gert-Anne van der Bos c.s. – 4. Marten Bergsma c.s. 5-5 en 6-4; 6. Tjisse Steenstra c.s. staand nummer; Finale: 6. Tjisse Steenstra c.s. – 10. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-4 en 6-6.    

  

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 29, 2021 21:36
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Huzumer

  Huzumer

  De krans voor Herrema was in Tzummarum!!!!

  View Article
 • Johan

  Johan

  Koos alsnog lokwinske met je benoeming als voorzitter., Johan van Seijst

  View Article
 • Ada

  Ada

  Beste schrijver van deze column, misschien de volgende wedstrijd een beetje genieten van al dat kaatsvolk dat op de been…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel