Formatie Gert-Anne van der Bos wint op vertrouwde bodem

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 1, 2021 19:17

Formatie Gert-Anne van der Bos wint op vertrouwde bodem

Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra boekten in Witmarsum op de Haije Rijpma partij de derde zege van het seizoen. In een mooi finale die tegen het eind nog spannend werd werd  het sterk favoriete partuur van Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra op 5-3 en 6-6 verslagen. Gert-Anne van der Bos werd uitgeroepen tot koning van de partij en dat was in Witmarsum reeds zijn vijfde uitverkiezing sedert de eerste winst in 2010. Bovendien was het zijn negende zege in Witmarsum. Daarmee was hij nog geen topscoorder want maat Taeke Triemstra behaalde in de geboorteplaats van wijlen Taede Zijlstra alweer de twaalfde zege. Het begon al in 2005 en nu 16 jaar later was de krans weer voor hem.

Trio Marten Bergsma winnaar van de afgelopen twee partijen in Arum en Sexbierum kon het favoriet zijn niet waarmaken ondanks dat het eerste bordje door een kwaad opgeslagen bal van Van der Bos op 6-4 werd behaald. Triemstra en Zijlstra zaten direct goed in partij en Van der Bos kaatste zijn beste partij in de finale. Via een zitbal op 1-0 en 4-6 bracht hij de balans terug en daarna was het vooral Taeke Triemstra die indruk maakte. Op 1-1 en 6-4 sloeg hij prima retour en op 2-1 en 6-4 sloeg hij boven.  Bergsma anders niet gauw van zijn stuk gebracht gaf de opslag over aan Hendrik Kootstra maar dat gaf weinig soelaas. Buiten van dezelfde Kootstra op 3-1 en 6-2 en boven van Triemstra op 4-1 en 6-2 zette de deur open voor een niet verwachte zege. Op 5-1 en 4-4 sloeg Zijlstra nipt buiten en toen Drent daarna boven sloeg werd het ineens weer partij. Drent schudde even aan de boom en Van der Bos miste tweemaal. Vervolgens sloeg Kootstra op 5-3 en 4-4 buiten maar Drent  zorgde met zijn vijfde bovenslag voor evenwicht. Vervolgens was hij te gretig op de opslag van de latere koning Van der Bos met een kwaadslag tot gevolg. Een mooie partij met 13 missers en 16 bovenslagen waarvan Triemstra er 7 op zijn naam kreeg.

Trio Van der Bos zat mooi in de lijst en kreeg in de twee voorgaande partijen maar een bordje tegen. Dat was niet de verdienste van trio Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en laas Pieter van Straten maar kwam door een buitenslag van Van der Bos op zes gelijk. Maar op 5-1 en 6-4 was de achtste zitbal van Van der Bos genoeg voor de winst.

In de strijd om de premie of niets was Haije Jan Nicolay de muis die in snel tempo werd verslonden. Tweemaal werd het zes gelijk  maar beide bordjes gingen naar Van der Bos c.s. Eerst sloeg Triemstra boven en op 2-0 en 6-6 behield van der Bos met zijn opslag de kaats. Daarna liep men met slechts vier punten tegen uit naar een klassieke 5-0 en 6-0 eindstand.

Marten Bergsma c.s. had geen kind aan de formatie van Bauke Triemstra, Pieter Jan Plat en Sjoerd de Jong. De jongste Triemstra had ruzie met de bal en in sneltreinvaart denderde zijn partuur van de lijst. (5-0 en 6-2). Een omloop verder was trio André van Dellen ook te licht voor enig weerwerk getuige de 5-1 en 6-0 eindstand.

De halve finale tegen Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar was een opwindend potje met weer een nederlaag voor het gedoodverfde trio. Na eerste gelijk werd het met enig fortuin 2 om 1 voor Bergsma c.s. door een ongelukkig kwaad geslagen bal van Hiemstra. Via 3 om 1 achterhaalde Steenstra c.s de formatie Bergsma door goed werk van Wassenaar. Maar niet passeren van de kaats door Hiemstra op 3-3 en 6-2 was niet goed voor het moreel. Daarna strooide zwager Hendrik Kootstra het nodige zout in de wonde van opslager Tjisse Steenstra door op 4-3 en 6-6 fraai boven te slaan. Het werd nog eenmaal zes gelijk maar op 5-3 en 6-6 was de opslag van Bergsma Wassenaar te machtig om de redelijk grote kaats te nemen.

Voor Steenstra c.s. resteerde dus het derde geld dat verkregen was door een zege op de weer fitte Jelle Attema, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar. (5-3 en 6-2).       

Cijfers Witmarsum. Eerste omloop: 1. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra – 2. Bauke Triemstra, Pieter Jan Plat en Sjoerd de Jong  5-0 en 6-2; 3. André van Dellen, Jouke Bosje en Willem Heeringa – 4. Youri de Groot, Hendrik Jan van der Velde en Jelte Pieter Dijkstra 5-1 en 6-0; 5. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten – 6. Haije Jan Nicolay, Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma  3-5 en 4-6; 7. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra – 8. Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Laas Pieter van Straten 5-1 en 6-4; 9. Jelle Attema, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar – 10. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar 3-5 en 2-6; Tweede omloop: 1. Marten Bergsma c.s. – 3. André van Dellen c.s. 5-1 en 6-0; 6. Haije Jan Nicolay c.s. – 7. Gert-Anne van der Bos c.s. 0-5 en 0-6; 10. Tjisse Steenstra c.s. staand nummer: Halve finale: 10. Tjisse Steenstra c.s. – 1. Marten Bergsma c.s. 3-5 en 6-6; 7. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer; Finale: 7. Gert-Anne van der Bos c.s. – 1. Marten Bergsma c.s. 5-3 en 6-6.      

   

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 1, 2021 19:17
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel