Trio Gert-Anne van der Bos terug op de apenrots

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 11, 2021 19:39

Trio Gert-Anne van der Bos terug op de apenrots

Related Articles

Op een warm maar gezellig Oordje bewees het gelouterde trio Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra dat winnen nooit verleerd al heb je al zoveel overwinningen behaald. In Heerenveen en Stiens lukte het nog niet om zich in de prijzen te kaatsen maar op de 11de juli 2021 was het raak. In een mooie maar vooral spannende finale werd op 5-5 en 6-0 gewonnen van Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten. Dat ging niet bepaald van een leien dakje. De start van trio Van der Bos was flitsend met veel power uit het perk. Op 6-2 sloeg Zijlstra voor de eerste maal boven en dat werd gevolgd door nog drie fraaie slagen. Maat Taeke Triemstra wilde niet achter blijven en tilde twee ballen over it kleedsje. Trio Enno Kingma hapte naar adem maar de zitbal van Kingma op 2-0 en 6-6 deed de partij lichtelijk kantelen. Na spel gelijk zorgde opslager Van der Bos er voor dat de marge op 2-2 en 6-6 weer werd vergroot. Met een sublieme pripper liet hij Van der Schoot en Van Zwieten naar lucht happen. Enno Kingma zijn antwoord was er een om u tegen te zeggen want voorinse Triemstra verslikte zich op 3-2 en 6-6 in de prima opgeslagen bal van Kingma. Trio Van der Bos was de weg even kwijt en kwam via tweemaal 6-2 met 5 om 3 achter. Maar toen het water bijna aan de lippen stond was de vijfde bovenslag van Erwin Zijlstra meer dan goud waard. Opslager Kingma miste vervolgens en Van der Schoot zag zijn retourslag buiten de lijnen vallen. De kwaadslag van Van Zwieten betekende 5 om 4. Na 5-4 en 2-2 sloeg Triemstra boven en miste Kingma tweemaal het perk. 5-5 en alles lag weer open. Vervolgens miste Enno voor de vijfde keer en stond de opslag af aan Menno van Zwieten maar ook gaf niet thuis getuigde de twee missers. Opslager Gert-Anne van  der Bos voelde de krans al om de nek en zijn fraaie treffer betekende de eerste zege van het seizoen. Achterinse Erwin Zijlstra werd met algemene stemmen uitgeroepen tot koning van de partij. Op papier was het een spannende partij maar in punten was er toch nog een stevig verschil: 68 om 50 punten.

Trio Van der Bos bereikte de finale via een simpele zege op Chris Wassenaar, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar. Trio Van der Bos was vanaf de start alert en gaf nooit de indruk in gevaar te komen. Bovendien was Gabe Jan van Popta geen schim van de kaatser van een week terug en was duidelijk te merken dat achterinse Pieter jan Leijenaar zaterdag vijf partijen voor de kiezen had gekregen.

In de strijd om de premie of niets moest er stevig worden gebuffeld. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra, winnaar in Heerenveen, kwamen met 1-0 achter en liepen vervolgens uit naar een 3-1 en 4-0 voorsprong mede in de hand gewerkt door een misse rite van opslager Van der Bos. Maar de bovenslag van Triemstra op 1-3 en 6-4 luide de ommekeer in. Op 2-3 en 6-0 sloeg Triemstra weer eens boven en dat mentale tikje was te veel voor trio Marten Bergsma. Zowel Bergsma alsmede Kootstra traden met 13 missers buiten de oevers en toen was er voor Drent ook geen redden meer aan. Op 5-3 en 6-4 miste Bergsma voor de zevende maal het perk.

Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten waren binnen het half uur klaar met trio Simon Zijlstra (5-0 en 6-6). Een omloop verder was trio Tjisse Steenstra de tegenstander en de winnaar van Stiens kwam er feitelijk nooit echt aan te pas. Kingma en Van Zwieten hielden stevig druk op het perk Hiemstra-Wassenaar en vooral op de zes gelijk had men driemaal succes. Onder aanvoering van de met een mes tussen de tanden kaatsende kees van der Schoot werd de formatie van Tjisse Steenstra opgepeuzeld. Vooral de bovenslag van Van der Schoot op 2-1 en 6-6 deed pijn zo ook de puike retourslag van Van Zwieten op 2-2 en 6-6 . Via 4 om 3 werd het 5 om 4 voor trio Enno Kingma door een zitbal van opslager Steenstra op 5-3 en 4-6. Maar verder liet Kingma c.s. het niet komen en op 5-4 en 6-4 sloeg Menno van Zwieten boven. Het was zijn eerste maar wel een hele belangrijke.

De halve finale tegen Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Laas Pieter van Straten was een parodie op het kaatsen. Het regende missers en de passeerslag van Van der Schoot op 4-2 en 6-6 was beslissend. Op 5-2 en 6-4 tekende Van Zwieten voor de laatste twee punten.

De formatie van Peter van Zuiden moest diep gaan om het derde geld. Tegenstander Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Thomas van Zuiden maakten net wat meer fouten dan Peter van Zuiden c.s. en gin op 5-5 en 6-6 het schip in.

Cijfers Bolsward: 1. Tjisse Steenstra Bitgummole, Renze Hiemstra  Deinum en Hans Wassenaar Bitgummole – 2. Haye Jan Nicolay Britsum, Jelte Visser Sexbierum en Elgar Boersma Stiens (ingevallen voor Evert Pieter Tolsma Winsum) 5-2 en 6-2; 3. Simon Zijlstra Easterlittens,  Jelle Scharringa Wjelsryp en Paulus Yde Walda Wjelsryp – 4. Enno Kingma Leeuwarden, Kees van der Schoot Sexbierum en Menno van Zwieten Heerenveen  0-5 en 6-6; 5. Gert-Anne van der Bos Mantgum, Taeke Triemstra Sint Jacobiparochie en Erwin Zijlstra Easterlittens – 6. Chris Wassenaar Minnertsga (vervanger voor Jelle Attema Makkum), Gabe-Jan van Popta Lollum en Pieter Jan Leijenaar Exmorra 5-1 en 6-6; 7. Marten Bergsma Minnertsga, Dylan Drent Harlingen en Hendrik Kootstra Minnertsga – 8. Bauke Triemstra Sint Jacobiparochie, Pieter Jan Plat Leeuwarden en Sjoerd de Jong Leeuwarden 5-0 en 6-0; 9. Peter van Zuiden (Bolsward), Allard Hoekstra (Franeker) en Laas Pieter van Straten (Feinsum) – 10. Remmelt Bouma Weidum, Bauke Dijkstra Easterein en Thomas van Zuiden Bolsward 5-5 en 6-6 (Peter van Zuiden c.s wint); Tweede omloop: 1. Tjisse Steenstra c.s. – 4. Enno Kingma c.s. 4-5 en 4-6; 5. Gert-Anne van der Bos c.s. – 7. Marten Bergsma c.s. 5-3 en 6-4; 9. Peter van Zuiden c.s. staand nummer; Halve finale: 9. Peter van Zuiden c.s. – Enno Kingma c.s. 2-5 en 4-6; 5. Gert-Anne van der Bos c.s. staand nummer; Finale: 5. Gert-Anne van der Bos c.s. – 4. Enno Kingma c.s. 5-5 en 6-0.

 

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 11, 2021 19:39
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Sieds Rienks

  Sieds Rienks

  Taeke Troelstraweg heeft de Oldehovedag 7x gewonnen en niet 6x zoals vermeld werd. Hij staat achter Sjouke Helfrich en Taede…

  View Article
 • Pieter Breuker

  Pieter Breuker

  Oars as Jan Braaksma yn syn Kweapraat fan 0408 tinkt, wienen ekstremen yn it bedroch mei de nap ûnder alle…

  View Article
 • Pieter Breuker

  Pieter Breuker

  Yn syn lêste Kweapraat komt Jan Braaksma op myn opmerkingen oer de nap. No gong it my dêrby net sasear…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel