Tjisse Steenstra uitblinker op matige kaatserij

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 21, 2021 21:18

Tjisse Steenstra uitblinker op matige kaatserij

Opslager Tjisse Steenstra liet vanmiddag op de traditionele vrije formatiewedstrijd van kaatsvereniging Minnertsga zien dat de vorm stijgende is en dat met de PC in aantocht. Vooral in de eerste omloop en in de finale zag het ruim opgekomen publiek weer de flitsen van twee jaar terug. Over drie partijen noteerde hij vijftien zitballen tegenover slechts drie missers. Een koningschap waardig. De finale was een waardig sluitstuk van een partij die niet boven de grauwe middelmaat kon uitkomen. Van de zeven gekaatste partijen waren twee het aan zien meer dan waard. Dat is te weinig voor het keurcorps van de kaatsbond.

De finale was daar gelukkig wel een uitzondering op. De twee beste parturen van dit moment hielden elkaar tot vier eersten gelijk in een stevige greep. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra leken na eersten gelijk weg te lopen naar een 3-1 voorsprong. Dat kwam vooral omdat Marten Bergsma het perk Renze Hiemstra en Hans Wassenaar aardig in de tang had. Maar de verkregen voorsprong verdween ook weer net zo snel als hij was verkregen met 6-2 en 6-0 werd het drie eersten gelijk. Dat trio Bergsma weer kon uitlopen naar een 4-3 voorsprong kwam geheel op het conto van achterinse Hans Wassenaar. Eerst sloeg Dylan Drent op de opslag van Wassenaar tweemaal boven en vervolgens miste hij het perk om bij wisseling op 6-4 de kaatst niet te kunnen passeren. Bergsma kon het hoge niveau niet vasthouden en Steenstra c.s. kwamen weer op gelijke hoogte door een misser van Bergsma op 4-3 en 4-6. Het was achterinse Hendrik Kootstra die door drie missers op rij de partij uit handen gaf. Vervolgens kon dezelfde Kootstra op 4-4 en 6-2 de kaats niet passeren. Het was het begin van het einde want vervolgens boekte zwager Tjisse Steenstra succes bij Kootstra en dat ook nog wel driemaal aaneen. Op 5-4 en 6-2 miste vervolgens Bergsma voor de laatste maal het perk.

Was de finale het aanzien meer dan waard dat was zeker het geval met de partij in de eerste omloop tegen trio Gert-Anne van der Bos. Het werd een mooi duel waarin beide opslagers prachtige staaltjes van hun kunnen lieten zien. Daarbij was Steenstra in het voordeel omdat hij tegenover de acht zitballen maar een keer het perk miste en zowel op 3 om 2 en 6-6 en  4 om 2 en 6-6 beide keren succes had bij Taeke Triemstra ondanks zijn vijf bovenslagen toch de verliezer werd. Van der Bos plaatste dan wel tien verwoestende en bijzonder fraaie zitballen maar zijn manier van opslaan eiste ook maar liefst tien missers. Voor de toeschouwers was het wel een mooie partij met veel strijd. Wordt zeker vervolgd!

De halve finale tegen Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten bracht niet wat er van verwacht mocht worden daarvoor was de slagkracht van trio Steenstra te stevig. Na eersten gelijk liep trio Tjisse Steenstra met slechts tien punten tegen uit naar een 5 om 1 stand. Het werd nog wel 5 om 2 maar op 5-2 en 6-4 plaatste Tjisse Steenstra een van zijn vijftien zitballen.

De premiewinnaar van Minnertsga had weinig te stellen met de formatie van Chris Wassenaar, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar. Na eersten gelijk liep Bergsma c.s. uit naar 3 om 1 en later 4 om 2 voorsprong. Daarna besliste voorinse Dylan Drent de partij met bovenslagen op 4-2 en 6-4 en 5-2 en 6-4.

Cijfers Minnertsga. Eerste omloop: 1. Youri de Groot, Hendrik Jan van der Velde en Jelte Pieter Dijkstra – 2. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten 1-5 en 6-6; 3. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra – 4. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar 3-5 en 6-6; 5. Chris Wassenaar, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar – 6. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 2-5 en 4-6; 7. André van Dellen, Allard Hoekstra en Laas Pieter van Straten – 8. Martijn Olijnsma, Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma 5-3 en 6-6; Halve finale: 2. Enno Kingma c.s. – 4. Tjisse Steenstra c.s. 2-5 en 4-6; 6. Marten Bergsma c.s. – 7. André van Dellen c.s. 5-1 en 6-0; Finale: 4. Tjisse Steenstra c.s. – 6. Marten Bergsma c.s. 5-4 en 6-2.         

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 21, 2021 21:18
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Huzumer

  Huzumer

  De krans voor Herrema was in Tzummarum!!!!

  View Article
 • Johan

  Johan

  Koos alsnog lokwinske met je benoeming als voorzitter., Johan van Seijst

  View Article
 • Ada

  Ada

  Beste schrijver van deze column, misschien de volgende wedstrijd een beetje genieten van al dat kaatsvolk dat op de been…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel