Stormachtige wind deert formatie Marten Bergsma niet!

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 31, 2021 17:53

Stormachtige wind deert formatie Marten Bergsma niet!

Met nog een wedstrijd op het programma is trio Marten Bergsma hard op weg om zich als uitgesproken favoriet te manifesteren. Na de winst in Arum was het nu ook weer raak in Sexbierum. Marten Bergsma sloeg weer koninklijk op en het perk Dylan Drent en Hendrik Kootstra lieten weinig ballen zitten en bovendien was voorinse Dylan Drent een plaag voor de opslagers. In de drie gespeelde partijen mepte hij er 15 ballen over heen. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten  bleven lang aan het elastiek hangen maar de buitenslag van Enno Kingma op 2-1 en 6-6 en de zitbal van Bergsma op 3-1 en 6-6 maakte het verschil. Via 4 om 2 werd het 5 om 3 door enig krachtwerk van van der Schoot en Van Zwieten maar toen was de koek ook echt op. Driemaal Drent en eenmaal Kootstra bezegelde het lot van trio Enno Kingma.

Trio Bergsma zat mooi in de lijst en de strijd tegen Haije Jan Nicolay was na een spel al weer voorbij. Haije Jan Nicolay is nu eenmaal op de zes te onzeker om er een wedstrijd van te maken en dat gebeurde vandaag in Sexbierum ook weer. Na de misser op 1-0 en 6-6 werden er nog tien punten verzameld en op 5-0 en 6-0 was het gedaan met de koopman uit Britsum.

De halve finale tegen Youri de Groot, Hendrik Jan van der Velde en Jelte Pieter Dijkstra  leek op papier misschien spannend maar was dat nooit. Een partij met maar liefst 21 missers maar als het er echt om ging was het Dylan Drent die het verschil maakte. Via 3-0 werd het 5-2 en later zelfs nog 5 om 4 maar dat kwam voornamelijk omdat partuur Bergsma toen al met de gedacht in de finale zat. Op 5-4 en 6-0 turfde Kootstra de bal over de bovenlijn.

De premiewinnaar had geen kind aan trio Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Laas Pieter van Straten. De opslag was het zorgenkind bij trio Van Zuiden. Allemaal kwamen ze aan bod maar het kon niet verhinderen dat het aantal missers op liep naar 15 stuks. Op 5-1 en 6-2 plaatste Kingma een zitbal.

In de strijd om de premie of niets was de tegenstander Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar en net asl in vele voorgaande partijen moest het partuur van de gedoodverfde winnaar nu ook weer bakzeil halen. De bovenslag van Wassenaar op 1-1 en 6-6 bood het nodige perspectief maar de bovenslag van Menno van Zwieten op 2-1 en 6-6 deed de bordjes verhangen en toen Wassenaar op 2-2 en 6-6 de kaats niet kon passeren was leiden in last. Het werd nog wel 4 om 3 maar de bovenslag van Van der Schoot op 4-3 en 6-6 deed het ergste vrezen en dat werd op 5-3 en 6-6 bewaarheid met de negende misser van opslager Steenstra. Wassenaar sloeg dan wel zesmaal boven maar daar stonden de twaalf missers van Steenstra en Wassenaar tegenover.

De kleine premie was voor trio Youri de Groot, Hendrik Jan van der Velde en Jelte Pieter Dijkstra. De formatie Jelle Attema met de opslager uit Makkum weer in de gelederen kon het niet redden en bleef op de helft steken. Attema mist ritme en hij kon Chris Wassenaar nog niet doen vergeten.

Sensationeel was de zege in de tweede omloop tegen trio Gert-Anne van der Bos. Zowel Van der Bos als ook Zijlstra had moeite met de harde wind met als resultaat 16 missers oftewel twee spel aan weggegeven punten. Het was een herhaling van de sof op de Rengers. Trio Youri de Groot waande zich in een vervroegde Sinterklaas. Zij hadden het druk met het uitpakken van alle cadeautjes. Op 5-3 en en 6-2 sloeg Hendrik Jan van der Velde boven. Van de 54 behaalde punten kregen ze 36 cadeau. Dan is winnen niet zo moeilijk meer.

De harde wind bij het hoofdklasse kaatsen was het grote struikelblok in Sexbierum en vele opslagers konden met moeite de bal richting perk krijgen. Doordat de heren verbannen waren naar het voetbalveld moesten zij de vreemdste capriolen uithalen om de bal een beetje de juiste richting mee te geven. Bij de opgooi ging het vaak al mis en regende buitenslagen met als uitschieters de partij in de tweede omloop tussen Youri de Groot c.s. en Gert-Anne van der Bos c.s. 

Cijfers Sexbierum. Eerste omloop: 1. Youri de Groot, Hendrik Jan van der Velde en Jelte Pieter Dijkstra – 2. Jelle Attema, Gabe Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar 5-3 en 6-4; 3. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra – 4. André van Dellen, Daniël Iseger (vervanger van Jouke Bosje) en Willem Heeringa 5-5 en 6-0; 5. Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Laas Pieter van Straten – 6. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten 1-5 en 2-6; 7. Tjisse Steenstra, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar – 8. Bauke Triemstra, Pieter Jan Plat en Sjoerd de Jong 5-2 en 6-4; 9. Haije Jan Nicolay, Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma – 10. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra 0-5 en 0-6; Tweede omloop: 1. Youri de Groot c.s. – 3. Gert-Anne van der Bos c.s. 5-3 en 6-2; 6. Enno Kingma c.s. – 7. Tjisse Steesntra c.s. 5-3 en 6-6; 10. Marten Bergsma c.s. staand nummer; Halve finale: 10. Marten Bergsma c.s. – 1. Youri de Groot c.s. 5-4 en 6-0; 6. Enno Kingma c.s. staand nummer; Finale: 6. Enno Kingma c.s. – 10. Marten Bergsma c.s. 3-5 en 4-6.      

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 31, 2021 17:53
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Ada

  Ada

  Beste schrijver van deze column, misschien de volgende wedstrijd een beetje genieten van al dat kaatsvolk dat op de been…

  View Article
 • Johan van Seijst

  Johan van Seijst

  Harlingen een genot om daar te mogen kaatsen !!

  View Article
 • Sytse Keizer

  Sytse Keizer

  Sterkte Sjoerd met dyn herstel!

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel