Bergsma, Drent en Heeringa winnen in Makkum

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 18, 2021 22:11

Bergsma, Drent en Heeringa winnen in Makkum

Eerst verliezen om daarna als winnaar uit de bus te komen. Het gebeurde Marten Bergsma in Makkum. Bergsma verloor zijn eerste partij, lootte bij voor Peter van Zuiden om vervolgens met Dylan Drent en Willem Heeringa de eerste prijs te winnen. Daar kwam als extra beloning het koningschap bij. Terecht want Bergsma sloeg de hele dag prima op. In de finale kwamen Tjisse Steenstra, Kees van der Schoot en Hans Wassenaar er niet aan te pas. Zij kregen niet meer dan een spel aan de telegraaf.

Een zitbal van Marten Bergsma op 6-6, het passeren van de kaats door Dylan Drent op 6-2, boven van Drent op 6-4 en een retourslag van Willem Heeringa op 6-6 betekende een 4-0 voorsprong. Het niet passeren van de kaats van Willem Heeringa op 6-4 leverde het partuur van Tjisse Steenstra het eerste bordje op. In een poging de bakens te verzetten werden de taken in het partuur van Steenstra anders verdeeld. Kees van der Schoot werd balkeerder, Hans Wassenaar verhuisde naar het voorperk en Tjisse Steenstra nam het achterperk voor zijn rekening. Helpen deed dat niet want op 6-4 sloeg Dylan Drent de kaats voorbij: 5-1. Een verre klap van Hans Wassenaar op 6-6 bracht zijn partuur op een spel maar daarna was het over en uit. Op 5-2 en 6-6 sloeg Willem Heeringa zijn partuur in de kransen door de kaats te passeren.

Het partuur van Marten Bergsma trof in de eerste omloop Gert-Anne van der Bos, Jelte Visser en Laas Pieter van Straten. Van der Bos en Bergsma excelleerden aan de opslag. Tot 4-4 zat er weinig verschil tussen beide parturen. Op 4-4 en 6-6 sloeg Laas Pieter van Straten de kaats niet voorbij. De opslagmisser van Van der Bos op 5-4 en 6-4 werd zijn partuur fataal. In de tweede omloop werden Andre van Dellen, Kevin Jordi Hiemstra en Menno van Zwieten op een 4-0 achterstand gezet en dat gat kon door Van Dellen en zijn maten niet meer gedicht worden. Het werd nog 4-2 en 5-3 toen was de koek op. Op 5-3 en 6-4 was de zitbal van Marten Bergsma voldoende voor de winst. Door een staand nummer was daarmee de finale bereikt.

Tjisse Steenstra, Kees van der Schoot en Hans Wassenaar hadden in de eerste omloop opvallend weinig moeite om Andre van Dellen, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra te verslaan. Bij Van Dellen en zijn maten lukte zowel aan de opslag als in het perk weinig tot niets. Met maar 8 punten tegen kwam het partuur Steenstra op een 4-0 voorsprong. Een kleine opleving leverde het partuur Van van Dellen nog twee eersten op maar daar bleef het bij. Op 5-2 en 6-6 sloeg Kees van der Schoot boven. In de tweede omloop namen Haije Jan Nicolay, Gabe-Jan van Popta en Evert Pieter Tolsma een 2-1 voorsprong. Vervolgens was daar Tjisse Steenstra die drie keer op rij op 6-6 vanaf de stuit voor de laatste twee punten tekende. Daarmee was het verzet gebroken. Op 5-2 en 6-4 miste Haije Jan Nicolay het perk. In de halve finale wachtten Youri de Groot, Renze Pieter Hiemstra en Tsjerk Elsinga. Die deden wat ze konden maar kwamen op en uit te kort. Op 5-2 en 6-6 miste Youri de Groot het perk.

De derde prijs was voor Youri de Groot, Renze Pieter Hiemstra en Tsjerk Elsinga. Daarvoor was de overwinning op Simon Zijlstra, Hendrik Jan van der Velde en Pieter Jan Leijenaar genoeg. Tot 4-4 was er evenwicht aan de telegraaf. Boven van Tsjerk Elsinga op 6-0 en retour perk van diezelfde Tsjerk Elsinga op 6-4 bracht zijn partuur de winst. Een staand nummer op de tweede lijst deed de rest.

Cijfers Makkum. Eerste omloop: M. Bergsma, P. J. Plat en J. P. Dijkstra. – 2. H.J. Nicolay, G.J.van Popta en E.P. Tolsma 2-5 en 4-6; T. Steenstra, K. v/d Schoot, H. Wassenaar. – 4. A. van Dellen, T. Triemstra en E. Zijlstra 5-2 en 6-6; 5. G.A. v/d Bos, J. Visser, L.P. van Straten. – 6. M. Bergsma (voor P. van Zuiden), D. Drent en W. Heeringa 4-5 en 4-6; 7. A. van Dellen (voor E. Kingma), K.J. Hiemstra, M. van Zwieten. – 8. J. v/d Veen, A. Hoekstra, H. Kootstra 5-3 en 6-2; 9. Y. de Groot, R.P. Hiemstra, T. Elsinga. – 10. S. Zijlstra, H.J. v/d Velde en P.J. Leijenaar 5-4 en 6-4; Tweede omloop: 2. Nicolay c.s. – 3. Steenstra c.s. 2-5 en 4-6; 6. Bergsma c.s. – 7. Van Dellen c.s. 5-3 en 6-4; 9. Y. de Groot c.s. staand nummer: Halve finale 9. Y. de Groot c.s. – 3. Steenstra c.s. 2-5 en 6-6; 6. Bergsma c.s. staand nummer; Finale: 6. Bergsma c.s. – 3. Steenstra c.s. 5-2 en 6-6. (Tekst: Klaas Postma).

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 18, 2021 22:11
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Pieter Breuker

  Pieter Breuker

  Oars as Jan Braaksma yn syn Kweapraat fan 0408 tinkt, wienen ekstremen yn it bedroch mei de nap ûnder alle…

  View Article
 • Pieter Breuker

  Pieter Breuker

  Yn syn lêste Kweapraat komt Jan Braaksma op myn opmerkingen oer de nap. No gong it my dêrby net sasear…

  View Article
 • Ate de Jong

  Ate de Jong

  Myn mailadres is atejdejong@gmail.com (ferjit net de j achter ate)

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel