Formatie Menno van Zwieten wint in Reduzum

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 16, 2020 18:45

Formatie Menno van Zwieten wint in Reduzum

In Reduzum boekte trio Menno van Zwieten, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar hun tweede zege van dit korte kaatsseizoen. In een weinig tot de verbeelding sprekende finale werd de formatie van Enno Kingma, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra met boter en suiker ingemaakt. Op 5-1 en 6-2 kon Kees van der Schoot de kaats niet passeren. Na een kleine 35 minuten mochten de sporters al richting douches. De finale had weinig van een echte wedstrijd daarvoor was het krachtsverschil veel en veel te groot.

Hiemstra en Wassenaar turfden er lustig op los en voor de opslagers Kingma en Zijlstra was het gedurende de gehele partij dweilen met de kraan open. Na een plaagstootje op 1-0 en 6-6 ging trio Van Zwieten er op en er over. Via tweemaal 6-4 en tweemaal 6-2 was er bij 4-1 en 6-6 nog enige strijd om een bordje maar de retourslag van Hiemstra vanaf de bovenlijn was voldoene voor de 5-1 voorsprong. Het kwaliteitsverschil zat vooral in het uitslagwerk. Hiemstra en Wassenaar waren beide goed voor elf vorstelijke klappen waar de teller bij Kingma c.s. op een schamele twee bleef staan.

Was de tegenstand in de finale marginaal dat kon niet gezegd worden van het treffen tegen trio Gert-Anne van der Bos die voor de zoveelste keer in het blokje van Van Zwieten zaten. Het werd een spectaculair treffen zowel wel kaatstechnisch als verbaal. Misschien hadden de heren dat wel nodig om tot het gaatje te gaan. Haantjes gedrag kon de heren niet ontzegd worden. Bij 5 om 3 en 6-0 was simpel terugslaan door Van Zwieten voldoende voor de zege maar hij verslikte zich tweemaal in de alerte Van der Bos met als gevolg dat het partij was tot 5-5 en 6-4. Toen verslikte Taeke Triemstra zich in de opslag van Van Zwieten. Ook nu waren de verschillen als zo vaak marginaal: 66 om 60 punten.

De partij tegen Bauke Triemstra c.s met Elgar Boersma als vervanger voor Sjoerd de Jong was een niemendalletje. Met speelsgemak werd het een afgetekende 5-3 en 6-0 zege.

De halve finale tegen Haije Jan Nicolay bracht ook al geen spanning. Laatstgenoemd trio had de winnaar van de afgelopen drie weken trio Marten Bergsma vakkundig pootje geligt maar kwam er nu niet aan te pas. Op 5-1 en 6-6 ging trio Haije Jan Nicolay gestrekt naar de hoek.

Enno Kingma c.s. profiteerde van het knoeiwerk aan de opslag van opslager Auke Boomsma. Wel punten geen eersten! Zes zitballen maar ook twaalf missers waarvan de laatste op 5-3 en 6-6.

In de strijd om de premie of niets deed Remmelt Bouma c.s. zijn uiterste best om er iets van te maken maar gaf op het moment surpreme ook weer alles uit de handen. Trio Enno Kingma was bij 5-2 en 6-0 al in gedachte bij de douches maar moest toch nog wachten tot 5-4 en 6-6 met een mooie terugslag van Kees van der Schoot als eindstation.

De formatie van Haije Jan Nicolay, Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma verbaasde zich zelf met een knappe en zeer verdiende zege op trio Marten Bergsma waar niet een van de drie thuis gaf. Marten Bergsma miste maar liefst tien keer het perk en Drent en Kootstra waren er met het lijf wel maar de geest was duidelijk ergens anders. (5-3 en 6-6).

Het was in Reduzum een hele matige kaatserij waar het buitenslaan bijna tot kunst was verheven. Bij bijna windstil weer lag het gemiddelde aantal missers bij begin van de tweede omloop op meer dan twintig missers de partij. Het was dat de drie laatste partijen enige verbetering toonden. KV Jan Reitsma dacht dat dit de eerste hoofdklassenpartij voor hun vereniging was maar op 25 juni 1966 waren de de toenmalige eersteklassers ook al eens te gast in Reduzum.

Cijfers Reduzum: 1. 1. Jelte Pieter Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde en Pieter Jan Leijenaar – 2. Elgar Boersma, Pieter Jan Plat en Bauke Triemstra 4-5 en 4-6; 3. Menno van Zwieten, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar  – 4. Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra 5-5 en 6-4; 5. Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Willem Heeringa – 6. Jelle Attema, Michel van der Veen en Patrick Scheepstra  5-4 en 6-4; 7. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra – 8. Auke Boomsma, Gabe Jan van Popta en Laas Pieter van Straten  5-3 en 6-6; 9. Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra  – 10. Jaije Jan Nicolay, Jelte Visser en Evert Pieter Tolsma 3-5 en 6-6; Tweede omloop: 2. Elgar Boersma c.s. – 3. Menno van Zwieten c.s. 3-5 en 0-6; 5. Remmelt Bouma c.s. – 7. Enno Kingma c.s. 4-5 en 6-6; 10. Haije Jan Nicolay c.s. staand nummer; Halve finale: 10. Haije Jan Nicolay c.s. – 3. Menno van Zwieten c.s. 1-5 en 6-6; 7. Enno Kingma c.s. staand nummer; Finale: 7. Enno Kingma c.s. – 3. Menno van Zwieten c.s. 1-5 en 2-6.

Jan Braaksma
By Jan Braaksma augustus 16, 2020 18:45
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel