Marten Bergsma koning op Rengerspartij

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 19, 2020 19:09

Marten Bergsma koning op Rengerspartij

Marten Bergsma koning op Rengerspartij

Foto: Henk Bootsma

Het moest van ver komen, heel ver, maar na een ware Houdini-act was de zege op de 101ste Rengerspartij toch voor Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra. In een mooie finale werd op 5-5 en 6-6 gewonnen van Menno van Zwieten, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar door de negende misser van Menno van Zwieten die de gehele dag prima had opgeslagen maar na een 5-3 voorsprong  alsnog aan het kortste eind trok. Daar leek het aanvankelijk helemaal niet op.

Trio Menno van Zwieten ging na eersten gelijk in rap tempo naar de vijf eersten. De opslag was soliede en in het perk was tot dan weinig te halen bij Hiemstra en Wassenaar. De misser van Bergsma op 3-1 en 6-6 was natuurlijk een mooi cadeau.  Maar toen de zege voor het grijpen lag veranderde er toch iets. De bovenslag van Hendrik Kootstra was het begin van de ommekeer. Dat zou zo maar kunnen maar op 5-2 en 4-4 rammelde Hiemstra een bal over de bovenlijn en er kwam een kaats bij dezelfde lijn.

Het ruim opgekomen publiek begon al te lopen naar de uitgang maar een fraaie klap van Drent werd gevolgd door een misser van Van Zwieten. 5 om 3 zou de partij toch nog kantelen? Na 5-3 en 2-2 miste Hiemstra tweemaal op een bal van Bergsma en de latere koning pakte het vierde bordje meet een zitbal op 5-3 en 4-6. Het was weer partij! De bovenslag van Drent op 5-4 en 4-6 zorgde voor de niet meer verwachte aansluiting.  Bergsma  c.s. liep zelfs uit naar een 5-5 en 6-2 voorsprong maar  een buitenslag van Bergsma en heel goed retour slaan van Van Zwieten bracht alle hout aan de telegraaf. Het was Van Zwieten die daarop nipt miste.  

Marten Bergsma werd uitgeroepen tot koning van de partij en daar kon iedereen wel vrede mee hebben maar het koningschap had Hendrik Kootstra ook beslist niet misstaan.

Partuur Bergsma zat mooi in de lijst. Auke Boomsma c.s. ging bij 5-0 en 6-6 over de knie en in de strijd om de premie of niets was trio Remmelt Bouma ook een vogel voor de kat. (5-1 en 6-6).

Het premiewinnende partuur was in aanloop naar de finale veel scherper dan  Jelte Pieter Dijkstra c.s.   Het werd dan wel vier keer zes gelijk maar alle bordjes gingen wel naar trio Van Zwieten. De laatste maal gebeurde dat op 5-2 en 6-6 door een misser van opslager Jelte Pieter Dijkstra.

Van Gert-Anne van der Bos c.s. mocht meer worden verwachte maar dat bleek slechts schijn. De grote tenoren waren in de eerste omloop al ontsnapt door nog nipt met 5-5 en 6-4 te winnen van  Johannes van der Veen c.s. Dat was meer geluk dan kaatswijsheid. Opslager Van der Bos was volkomen de weg kwijt (14 missers) en ook zijn maten waren verre van dat goed. Dat Steenstra de zege alsnog over de streep kon trekken was een gelukje.

Tegen trio Van Zwieten ging het tot 3 om 2 en 2-6 nog redelijk goed. Het was niet geweldig maar het kon alle kanten nog op. De bal die Steenstra op 3-2 en 2-6 opsloeg was prima alleen viel hij een centimeter als vijf achter de kwaadlijn.  De misser van Steenstra op 3-2 en 6-6 was het breekpunt in de partij. De koek was helemaal op bij trio Van der Bos en via schone zes en 6-2 werd er toch wel een gevoelige tik uitgedeeld door trio Van Zwieten.

De halve finale tegen Enno Kingma c.s. was ook een partij die als een nachtkaars uit ging. Na eersten gelijk liep trio Van Zwieten in reuze passen naar de finish. Op 5-2 en 6-4 kon Erwin Zijlstra de kaats niet passeren.

Hetderde geld was voor trio Enno Kingam. Slechts een zege op Bauke Triemstra c.s. was daarvoor nodig. (5-2 en 6-2).i

Het was in Leeuwarden de derde hoofdklassenpartij in Corona tijd en ook deze organisatie klopte als een bus. Tegen de finale werd de 500ste bezoeker geteld waarop het hek gesloten werd. LKC Sonnenborgh heeft ook aangetoond dat er in deze tijd best kan worden gekaatst. De verenigingen die de partij in een eerder stadium terug gaven moeten nog maar even de koppen bij elkaar steken. Er kan genoeg alleen geen grote feesttent! De kaatsers en publiek zullen de nog komende partij met groot gejuich begroeten. Net stine mar der hinne!

Cijfers Leeuwarden: 1. 1. Johannes van der Veen, Kevin Jordi Hiemstra en Tsjerk Elsinga – 2.  Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra 5-5 en 4-6; 3. Menno van Zwieten, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar – 4. Jelte Pieter Dijkstra, Hendrik Jan van der Velde en Pieter Jan Leijenaar 5-2 en 6-6; 5. Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra – 6. Auke Boomsma, Gabe Jan van Popta en Laas Pieter van Straten5-0 en 6-6; 7. Jelle Attema, Lennart Adema en Patrick Scheepstra – 8. Remmelt Bouma, Bauke Dijkstra en Willem Heeringa 4-5 en 6-6; 9. Enno Kingma, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra – 10. Bauke Triemstra, Pieter Jan Plat en Sjoerd de Jong  5-2 en 6-2; Tweede omloop: 2. Gert-Anne van der Bos c.s. – 3. Menno van Zwieten c.s. 2-5 en 2-6; 5. Marten Bergsma c.s. – 8. Remmelt Bouma c.s. 5-1 en 6-6; 9. Enno Kingma c.s. staand nummer; Halve finale: 9. Enno Kingma c.s. – 3. Menno van Zwieten c.s. 2-5 en 4-6; 5. Marten Bergsma c.s. staand nummer; Finale: 5. Marten Bergsma c.s. – 3. Menno van Zwieten c.s. 5-5 en 6-6 (Marten Bergsma c.s. wint).

Jan Braaksma
By Jan Braaksma juli 19, 2020 19:09
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

 • Liefhebber

  Liefhebber

  15 partoer, it is net best foar Jacob Klaver. Kost een protte tiid foar de club en dan mar een…

  View Article
 • Sjoerd Hofstee

  Sjoerd Hofstee

  Wat niisskjirrich om te lêzen dat ik in tik mei de mûlpûde hawn ha soe. Jan, do en alle oare…

  View Article
 • Hh

  Hh

  Moai stikje Jan , stiet 1 flaterke yn ûs heit Roel Hoekstra is berne yn 1922 dus wie hy 41…

  View Article

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel