Kransen op stormachtig kaatsveld “It Bûtshûs” bij V.v.V. Sjirk de Wal voor Louise, Sjanet en Gerde

Jan Braaksma
Door Jan Braaksma juli 15, 2024 07:40

Kransen op stormachtig kaatsveld “It Bûtshûs” bij V.v.V. Sjirk de Wal voor Louise, Sjanet en Gerde

Het is vrijdag 12 juli als het bericht komt dat er vanwege de enorme hoeveelheden regen van de afgelopen dagen er niet gekaatst kan worden in Holwerd. Kaatsvereniging “V.v.V. Concordia” zou op zondag 14 juli 2024 een beperkte vrije formatie wedstrijd organiseren voor de dames hoofdklas. Na een zeer snelle actie van de dames waarin diverse uitwijkmogelijkheden waren besproken gaf V.v.V. Sjirk de Wal uit Dronrijp aan de wedstrijd wel te willen overnemen. Het is geweldig wat de vrijwilligers van V.v.V. Sjirk de Wal vandaag weer hadden geregeld het was dik voor elkaar keurmeesters, bloklopers telegrafisten, catering etc. De kransen waren meegenomen uit Holwerds  door de scheidsrechter van dienst de heer J. Dijkstra.

In totaal hadden 18 dames deze dag de kaatstas weer ingepakt om af te reizen naar het prachtige kaatsveld It Bûtshûs in het hartje van Dronrijp. Zij waren verdeeld over 6 vrije formatie parturen die met elkaar de strijd aan gingen om de prachtige kransen de bijbehorende prijzen. Het werd een mooie kaatsdag met zo nu en dan een spatje regen maar dat was minimaal met de dag er voor. Het was mede te danken aan de bijna stormachtige wind die boven het kaatsveld stond. De 6 formaties waren wederom verdeeld over 2 poules van 3 partuur. De winnaars van elke poule gingen met elkaar de strijd aan om de eerste en tweede prijs.

In de eerste wedstrijd van de dag staat Iris Veltman samen met Lisanne Scharringa en Senne Idsardi tegen over het partuur van Amarins de Groot, Annelien Broersma (vervangster van Larissa Smink) en Noa Elzinga. Het eerste te verkaatsen eerst komt in handen van Amarins en haar maten als het vizier van Iris niet op scherp staat en de bal buiten het perk beland op de 4-6. De strijd lijkt vervolgens echt los te gaan barsten wanneer het 2de eerst gelijk op de 6-6 beslist dient te worden. Het is wederom Iris die de opslag mag verzorgen wanneer zij de bal zo naar het perk stuurt dat Amarins en Noa deze niet weten te verwerken keert de balans terug op de 1-1. Het blijft stuivertje wisselen aan het begin van deze onderlinge strijd in het verdelen van de bordjes.

In een zeer zwaar bevochten eerst weet Amarins toe te slaan en een prachtige zitbal te plaatsen op het perk van Lisanne en Senne. Het is een prachtige strijd waarin beide formaties elkaar geen duimbreedte ruimte geven. De telegraaf komt voor de 2de keer in balans wanneer Senne de bal goed weet te raken en de bal over de boven vliegt op de 1-2 en 6-4. Geen van de beide parturen slaagt er niet om een gaatje te slaan. Voor de 3de keer in deze onderlinge strijd weet Amarins samen met Annelien en Noa de leiding te nemen als ditmaal het perk van Amarins en Noa de boven weet te vinden op de 2-2 en 2-6. Zij slagen er echter niet in om deze voorsprong lang vast te houden want al snel weet Iris samen met haar maten weer langszij te komen door het goede werk van Iris als zij met haar opslag de kaats weet te behouden op de 2-3 6-4. Het belangrijke zevende eerst wil nog wel eens voor een doorbraak of ommekeer zorgen.

Als het vizier van Senne niet op scherp staat en zij er niet in slaagt om de bal niet binnen de perklijnen te houden op de 3-3 4-6 komt de formatie van Amarins weer op voorsprong. Zij lijken daarmee de touwtjes in handen te hebben maar ook dat is van korte duur want Senne weet hun partuur weer langszij te loodsen als zij de bal voor de kaats weet te keren op de 3-4 en 6-2. De strijd is er niet minder om het 9de te verkaatsen eerst dient op de 6-6 te worden beslist. Als Noa de bal vanaf de boven retour stuurt maar deze vol weet te raken en de wind de bal meeneemt waardoor deze over de kwaadlijn vliegt komt Iris samen met Lisanne en Senne als eerste op de 5 eersten en een 4-5 voorsprong. Zij geven dit buitenkansje niet meer uit handen en weten de winst veilig te stellen als ditmaal Senne op de goede plek staat en de bal tot in het perk weet te retourneren op de 4-5 en 2-6 is daar de eerste poule winst voor Iris en haar maten.

Er staat een kleine storm boven het prachtige kaatsveld in het hartje van Dronrijp tijdens deze beperkte vrije formatie voor de dames Hoofdklas. Tussen de poule wedstrijden door gaf de scheidsrechter de heer J. Dijkstra de dames elke keer een kwartier pauze en daarna barstte de strijd weer los. In de 2de poule wedstrijd staat de verliezende formatie van de eerste omloop als eerste weer op het veld. Aan de opslag zijde van het veld staat Amarins de Groot, Annelien Broersma (vervangster van Larissa Smink) en Noa Elzinga zij gaan ditmaal de strijd aan met Roelie Kroondijk, Corrie Kroondijk en Jennie Terpstra. Het is Corrie die de partij weet open te breken als zij de kaats weet te passeren op de  4-6. De balans keert al zeer snel terug wanneer Amarins de bal voor de kaats weet te keren op de 0-1 en 6-2.

De strijd lijkt vervolgens echt los te barsten waardoor het 3de eerst gelijk op de 6-6 beslist moet worden. Als Annelien op de goede plek staat in het tussenspel en de bal voor de kaats weet te keren op de 1-1 en 6-6 weten zij de leiding over te nemen met de 2-1. Strijd zit er volop in want beide parturen blijken zeer aan elkaar gewaagt te zijn waardoor voor de 2de keer op rij de telegraaf op de 6-6 komt. Het is Noa die de bal in het achterperk krijgt en als zij de bal wel goed weet te raken maar deze over de kwaadlijn vliegt keert het evenwicht voor de 2de keer op rij terug in deze wedstrijd. Beide parturen zijn zeer aan elkaar gewaagt en halen alles uit de kast en krijgen aan beide kanten kansen om een eerst te bemachtigen.

Het is Roelie die de opslag mag verzorgen op de 2-2 en 6-6 en als zij een prachtige zitbal weet te plaatsen nemen zij de leiding over in de partij. De strijd is er niet minder om want het blijft spannend in de verkaatste bordjes. In een zeer zwaar bevochten eerst weet Roelie samen met Corrie en Jennie toe te slaan op de 2-3 en 6-6 en daarmee als eerste het 4de bordje aan de telegraaf te hangen. De strijd is gestreden wanneer Jennie goed in de bal weet te stappen op de 2-4 en 2-6 de bal voor de kaats weet te keren. De eerste poule winst wordt binnen gehaald door Roelie als zij een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 2-5 en 4-6.

Wie er van deze eerste poule naar de finale in Dronrijp zou gaan moest gaan blijken uit de onderlinge strijd tussen het partuur van Iris Veltman, Lisanne Scharringa en Senne Idsardi en de formatie van Roelie Kroondijk, Corrie Kroondijk en Jennie Terpstra. Beide parturen hadden een overwinning weten binnen te slepen. Het eerste te verkaatsen eerst wordt binnen gesleept door Lisanne als zij vanaf de boven de bal tot in het perk weet te retourneren op de 6-4. De strijd lijkt vervolgens gelijk echt los te barsten wanneer voor het eerst de 6-6 verschijnt. Als Jennie de boven weet te vinden op de 1-0 en 6-6 keert de balans terug in deze onderlinge strijd. Langzaam maar zeker weet Roelie met haar maten even het initiatief naar zich toe te trekken als zij op voorsprong weten te komen door het goede werk van Jennie als zij de bal voor de kaats weet te keren op de 1-1 0-6.

De formatie van Iris probeert gelijk de aansluiting te herstellen maar zij zien de achterstand verder oplopen wanneer Senne de bal wel goed weet te raken maar deze over de kwaadlijn vliegt op de 1-2 en 4-6. De formatie van Roelie lijkt de strijd stevig in handen te hebben als Roelie zelf in een trik trak situatie als nog de boven weet te vinden op de 1-3 en 4-6. Er lijkt niets aan de hand te zijn voor de formatie van Roelie maar de spanning keert terug als ditmaal Senne op de goede plek staat en de bal voor de kaats weet te keren op de 1-4 en 6-0 en daarmee hun 2de eerst aan de telegraaf weet te hangen. Het belangrijke zevende eerst wil nog wel eens voor een doorbraak of ommekeer zorgen. Het is een zeer zwaar bevochten eerst maar als Senne de bal in het tussenspel weet te onderscheppen op de 2-4 en 6-6 en deze retourneert tot in het perk is daar de aansluiting voor de formatie van Iris.

Het evenwicht keert al snel daarna terug in deze prachtige onderlinge strijd want als het vizier van Roelie niet op scherp staat en de bal op de 3-4 en 6-4 buiten het perk beland is daar ook het 4de bordje voor Iris, Lisanne en Senne. Langzaam maar zeker lijkt de wedstrijd volledig te kantelen wanneer Senne een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 4-4 en 6-0. Beide parturen weigeren op te geven en halen alles uit de kast als in het daarop volgende eerst Jennie een keer en Corrie twee de boven weet te vinden waarvan de laatste op de 5-4 en 0-6 keert het evenwicht terug op de 5-5. De winst in deze onderlinge strijd komt uiteindelijk in handen van Iris, Lisanne en Senne wanneer de opgeslagen bal van Roelie op de 5-5 en 6-4 voor het perk beland.

De eindstand in deze eerste poule komt er dan als volgt uit te zien eerste wordt het partuur van Iris Veltman met Lisanne Scharringa en Senne Idsardi met 14 punten voor en 9 punten tegen. Als tweede eindigde het partuur van Roelie Kroondijk, Corrie Kroondijk en Jennie Terpstra met 12 punten voor en 8 punten tegen. Laatste werd Amarins de Groot met Annelien Broersma en Noa Elzinga met in totaal 6 punten voor en 12 punten tegen. Het waren prachtige onderlinge confrontaties in deze eerste poule met veel spanning en beslissingen op de 6-6.

Wie het tweede ticket voor de finale in Dronrijp zou gaan binnen slepen bij V.v.V. Sjirk de Wal moest gaan blijken uit de onderlinge poule wedstrijden van de 2de poule. Het is Annet de Haan die samen met Jeska Terpstra en Manon Scheepstra als eerste de arena betreed om de strijd aan te gaan met het partuur van Rixt Fokkema, Marsha Broersma en Romy Postma. Het eerste te verkaatsen eerst komt in handen van Annet en haar maten als Rixt er niet in slaagt om de bal de goede richting mee te geven op de 6-2. De vliegende start in deze onderlinge strijd is er voor Annet, Jeska en Manon wanneer Jeska de bal voor de kaats weet te keren op de 1-0 en 6-4. Ondanks verwoede pogingen van Rixt, Marsha en Romy om het tij te doen keren blijven de bordjes een kant overgaan want voor de 3de keer op rij is daar de formatie van Annet die weet toe te slaan. Het is Annet die een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 2-0 en 6-0.

De touwtjes blijven in handen van Annet, Jeska en Manon als zij voor de 4de keer op rij weten toe te slaan door het goede opslag werk van Annet op de 3-0 en 6-2 zij weet het perk van Marsha en Romy met lege handen achter te laten. Het krachtsverschil blijkt veel te groot te zijn in deze onderlinge strijd want met een prachtige uithaal weet Manon op de 4-0 en 6-2 de boven te vinden en het 5de eerst binnen te slepen. Rixt, Marsha en Romy blijven het proberen maar moeten uiteindelijk als nog de handdoek gooien wanneer Manon de winst veilig weet te stellen als zij de boven weet te vinden op de 5-0 en 6-4.

Rixt Fokkema, Marsha Broersma en Romy Postma betreden na een kleine pauze voor de 2de keer de arena en staan voor de tweede keer voor een geweldige uitdaging. De tegenstand wordt dit keer gevormd door de formatie van Louise Krol, Sjanet Wijnia en Gerde Lycklama a Nijeholt. Het eerste bordje aan de telegraaf komt in handen van Louise en haar maten wanneer het vizier van Rixt niet op scherp staat en de bal buiten het perk beland op de 0-6. De formatie van Rixt haalt alles uit de kast om het Louise, Sjanet en Gerde zo moeilijk mogelijk te maken. Het verschil loopt al snel verder op want voor de 2de keer op rij weet de formatie van Louise toe te slaan als zij het eerst weten binnen te halen op de 2-6.

Rixt, Marsha en Romy proberen het wel degelijk maar het krachtsverschil lijkt te groot te zijn want via een zeer snel verkaatst eerst weet Gerde de voorsprong uit te bouwen als zij de boven weet te vinden op de 0-2 en 0-6. De bordjes blijven een kant over gaan waardoor het onderlinge verschil verder en verder oploopt als ditmaal het perk van Marsha en Romy de kaats niet weet te passeren op de 0-4 en 0-6. De strijd is dan gestreden want Louise, Sjanet en Gerde komen niet meer in de problemen en weten als eerste het vijfde bordje te bereiken als de opgeslagen bal van Romy die de opslag even heeft overgenomen van Rixt buiten het perk beland op de 0-4 en 0-6. Het laatste akkoord in deze onderlinge partij is voor Gerde zij weet de winst veilig te stellen als zij de boven weet te vinden op de 0-5 en 0-6.

De laatste poule wedstrijd beloofd weer veel vuurwerk want de twee topformatie staan weer tegenover elkaar waarin Annet de Haan samen met Jeska Terpstra en Manon Scheepstra aan de opslag beginnen in de strijd tegen Louise Krol, Sjanet Wijnia en Gerde Lycklama à Nijeholt. Het eerste bordje aan de telegraaf wordt binnen gesleept door Annet als zij een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 6-0. De balans keert al snel terug in deze onderlinge strijd als Louise op de goede plek staat en de bal voor de kaats weet te keren op de 1-0 2-6. Het blijft stuivertje wisselen bij het binnen halen van de bordjes want het is Gerde die er ditmaal niet in slaagt om de kaats te passeren op de 1-1 en 6-2. Beide parturen geven elkaar niets toe en halen alles uit de kast om de finale te bereiken. Als het vizier van Annet niet op scherp staat en de bal voor het perk beland op de 2-1 en 4-6 is het evenwicht terug in deze mooie strijd.

Het lijkt het startsein voor een prachtige strijd om elke 2 punten aan de telegraaf en elke centimeter gras. Voor het eerst is daar de 6-6 waarop de beslissing dient te vallen als Louise de bal zo naar het perk weet te sturen dat Jeska en Manon deze niet weten te verwerken is daar het 3de eerst voor Louise en haar maten. De strijd is er niet minder want het partuur van Annet weet ditmaal aan te sluiten door het goede werk van Jeska in het tussenspel als zij de bal voor de kaats weet te keren op de 2-3 en 6-6. Het belangrijke zevende eerst in deze onderlinge strijd komt vervolgens in handen van de formatie van Louise als zij met haar opslag weet te voorkomen dat Manon de kaats kan passeren op de 3-3 en 4-6.

Beide parturen geven de strijd niet op en voor de 3de keer in deze onderlinge strijd valt de beslissing pas op de 6-6. Als Manon goed onder de bal weet te stappen en de boven weet te vinden is daar de aansluiting voor hun partuur op de 4-4. Het lijkt erop dat wie in deze onderlinge strijd als eerste het 5de bordje weet te bereiken er wel eens met de winst vandoor zou kunnen gaan. Als in een zeer zwaar bevochten eerst het vizier van Manon niet op scherp staat en de bal buiten het perk beland is daar de 4-5. Annet, Jeska en Manon blijven het tot de laatste slag proberen maar moeten uiteindelijk als nog de handdoek werpen op de 4-5 en 4-6 als de opgeslagen bal van Manon net buiten de perklijnen beland.

De finale van deze beperkte vrije formatie wedstrijd op het prachtige kaatsveld It Bûtshûs in het hartje van Dronrijp bij V.v.V. Sjirk waar de wind behoorlijk van zich liet horen gaat tussen de aan de opslag beginnende formatie van Iris Veltman, Lisanne Scharringa en Senne Idsardi en het partuur van Louise Krol, Sjanet Wijnia en Gerde Lycklama a Nijeholt. Het is Louise die de wedstrijd weet open te breken als zij de een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 2-6. De strijd lijkt vervolgens gelijk echt op gang te komen wanneer voor het eerst in deze finale de 6-6 verschijnt. Als het vizier van Iris niet op scherp staat en de bal buiten het perk beland is daar de 0-2 voorsprong voor Louise en haar maten. Iris, Lisanne en Senne lijken maar geen grip op de wedstrijd te kunnen krijgen en zien de achterstand verder oplopen wanneer ditmaal de opslagen bal van Senne te weinig snelheid mee krijgt en deze voor het perk beland op de 0-2 en 2-6.

De formatie van Iris haalt alles uit de kast om het tij te doen keren maar het is Louise die hun partuur op een grotere voorsprong weet te zetten als zij een prachtige zitbal weet te plaatsen op de 0-3 en 2-6. Iris en haar maten blijven knokken voor de punten aan de telegraaf en dat leid tot de 2de 6-6 in deze finale Dronrijp. Als Gerde prachtig in de bal op loopt en deze over de boven laat vliegen is daar de 0-5 voorsprong voor de formatie van Louise. Nog een keer halen beide parturen alles uit de kast en dat leid tot de 3de 6-6 van deze finale. Als Gerde de bal tot in het perk weet te retourneren weet zij de winst en de 5de vrije formatie overwinning voor hun partuur veilig te stellen. De complimenten gaan uit naar de V.v.V. Sjirk de Wal die het prachtig voor elkaar had en dank zij hun konden de dames hoofdklas vandaag als nog de groene kaats mat betreden. (Bijdrage: Henk Hempenius).

Uitslag Dronrijp:

1e prijs:

Louise Krol                                         Rinsumageest

Sjanet Wijnia                                    Wommels

Gerde Lycklama a Nijeholt           It Heidenskip

2de prijs:

Iris Veltman                                       Dronrijp

Lisanne Scharringa                          Dronrijp

Senne Idsardi                                    Dronrijp

Jan Braaksma
Door Jan Braaksma juli 15, 2024 07:40
Schrijf een reactie

Geen Reacties

Nog Geen Reacties!

Laat me Je vertellen een triest verhaal ! Er zijn nog geen reacties, maar U kunt de eerste zijn om een reactie op dit artikel.

Schrijf een reactie
Bekijk opmerkingen

Schrijf een reactie

Uw e-mail adres zal niet worden gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*

*

Websponsors

Frythermo vloerverwarming

Recente reacties

  • Visser

    Visser

    Eens Jan, de muziek in de finale had niks met sfeer verhoging te maken en zorgde alleen maar voor afleiding!…

    Bekijk Artikel
  • Durk Bonnema

    Durk Bonnema

    As ik skriuwer wêze soe fan "Kweapraat", dan soe ik oare wurden brûke, want wurden dogge derta. Dat nimt net…

    Bekijk Artikel
  • ....

    ....

    Lisanne Venema was niet aanwezig, Suzanna Allema kaatste in haar plaats. 1ste prijs herkansing

    Bekijk Artikel

Websponsors

Taxi van der Bles
Horeca Straatkaatsen Leeuwarden
Geert van Tuinen producties
Alfa Romeo Berlikum
Jansma Burdaard
Jaap Breman Schoonmaakgroothandel